„Csalás az oltás! Mindenki meghal!” – ezzel hívogatják az embereket

2021.05.18. 15:46 Módosítva: 2021.05.18. 15:53

Sokan arról számoltak be az utóbbi időben, hogy ismeretlen telefonszámról oltásellenes, vagy éppen a baloldal oltásellenességéről beszélő hívásokat kaptak az utóbbi napokban. Ráadásul az egymással ellentétes tartalmú hívások ugyanarról a számról érkeztek. 

Csalás az oltás! Mindenki meghal!

– több ember is jelezte az egyik közismert telefonos tudakozó felületén, hogy ilyen és ehhez hasonló szövegekkel keresték fel őket egy számról. Állításuk szerint az ismeretlen férfi, miután elmondja szövegét, rögtön bontja is a vonalat. 

GettyImages-896709950
Fotó: RapidEye / Getty Images Hungary

Eközben egy másik telefontudakozón azt írják, hogy az oltásra figyelmeztető szöveg mellett olyan hívások is érkeztek erről a számról, amelyek a „baloldal oltásellenességéről ” beszéltek. Ez utóbbiról több Facebook-posztban is beszámoltak, ők azt mondták, hogy egy fiatal, robotszerű női hang beszélt a telefon másik végében. 

Az egymással ellentétes tartalmú hívásokat ugyanarról a vezetékes számról (0615500154) intézik.  Nem tudni, hogy a hívó kiknek a mobilszámához és hogyan jutott hozzá. Az is elképzelhető, hogy csupán véletlenszerű számokra telefonál az illető. 

Egyesek szerint a telefonjuk már most  „potenciális csalásként  ” jelzi ki a telefonszámot, amikor hívás érkezik onnan.  A történekről már a rendőrséget is értesítették, ők még egyelőre nem adtak ki közleményt az üggyel kapcsolatban. 

Az Index is a rendőrséghez fordult a a történtek miatt, ahogy választ kapunk, frissítjük cikkünket. 

Frissítés: Megkeresésünkre a rendőrség azt a választ adta, hogy az üggyel kapcsolatban megkeresésünk időpontjáig nem érkezett bejelentés/feljelentés, illetve büntetőeljárás sem indult.

Hozzátették: 2021 áprilisában a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda felé érkezett egy ehhez hasonló tartalmú feljelentés, azonban abban az eljárásban a beszerzett adatok alapján a feljelentés elutasításáról határoztak, mert a rendelkezésre álló adatok alapján bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható.

Amennyiben a telefonhívásokat a fogadó fél nehezményezi, bejelentés/feljelentés megtételére van lehetősége a rendőrségen. Ha a bejelentés/feljelentés adatai alapján bűncselekmény (rémhírterjesztés, rágalmazás, csalás, zaklatás) vagy valamilyen szabálysértés megállapítására kerül sor, úgy azzal kapcsolatban a jogszabályokban meghatározott joghátrányokra számíthat az elkövető.