„Dunaújváros ostrom alatt” – a komplett ellenzék tiltakozik

2021.05.18. 16:26

Duna mente Fejér megye címmel készült előterjesztés a Miniszterelnökségen egy új különleges gazdasági övezet kialakításáról – írtuk tegnapi cikkünkben. Az átszervezés révén az innen befolyó helyi adóbevétel a megye alá kerülne, a közgyűlésben fideszes többség van. A teljes ellenzék Dunaújvárosban tiltakozik a terv ellen.

Pintér Tamás polgármester arról beszélt a közös sajtótájékoztatón, hogy Dunaújvárosban már sok mindent hozott az elmúlt harminc év, minden megtörtént, ami megtörténhetett, egy dolgot leszámítva:

eddig soha senki nem süllyedt arra a szintre, hogy szándékosan tönkre akarja tenni a dunaújvárosi lakosokat.

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc szerint Dunaújváros is a megsértett, megalázott szereplők sorába került, így pedig nem lehet kormányozni, nem lehet vagdalkozni, előkészítés és beszélgetés nélkül az emberek, a települések feje fölött dönteni.

A Jobbik vezetője, Jakab Péter úgy fogalmazott, hogy a kormány óriási hibát követ el, mert az ellenzék megerősödéséből nem azt a következtetést vonja le, hogy valamit máshogy kellene csinálni, hanem meg kell büntetni azokat, akik az ellenzékre szavaztak.

Karácsony Gergely főpolgármester azzal kezdte, hogy olyan kormány van, amely képtelen szolgálni az embereket, csak uralkodni képes, és szívből gyűlöli azokat, akiknek a politika a település polgárainak szolgálatát jelenti.

Keresztes László Lóránt LMP-társelnök elképesztőnek és gyalázatosnak nevezte a szándékot, de a kormányzati logikából levezethetőnek látja, mert szerinte bármikor képesek olyan döntéseket hozni, amelyekkel egy várost vagy térséget megkárosítanak.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi városvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatiság kiüresítése zajlik, de a fideszes települések hatásköreit is csorbítják.

A momentumos Orosz Anna úgy gondolja, hogy ezzel a javaslattal a kormány gyámság alá vonná Dunaújvárost és térségét.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Fideszt egy olyan, bukásra álló diákhoz hasonlította, aki még az osztálypénzt is ellopja, majd nem számol el vele, inkább bosszút áll.

Kálló Gergely, a térség jobbikos országgyűlési képviselője emlékeztetett rá, hogy nemcsak Dunaújváros, hanem a környező települések is vesztesei ennek a döntésnek.