Szaglástréninggel segítik a poszt-covidosokat a Semmelweisen

2021.05.19. 10:01 Módosítva: 2021.05.19. 10:03

Megnyitották a Semmelweis Egyetemen az ország első szaglásvizsgáló centrumát, amelyben azokat a pácienseket fogják segíteni, akiknek a koronavírus-fertőzés után három héttel is fennmaradtak a szaglási panaszaik.

Az, hogy valakinek megváltozott vagy eltűnt a szaglása, egy eddig is létező probléma volt, a koronavírusnak köszönhetően azonban megszaporodott az ezzel a panasszal jelentkezők száma – mondta el dr. Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

gyakran előfordul, hogy a páciensek tompábban vagy egyáltalán nem érzik az illatokat.

Sokan pedig kellemetlen, bűzös szagokat kezdenek érezni. Mindkét jelenség kivizsgálást igényel, amennyiben 3 hétnél hosszabb ideig tart – mondta az igazgató. 

Kifejtette továbbá: egyelőre nem tudni biztosan, miért okoz a koronavírus-fertőzés szaglásvesztést. Elképzelhető, hogy a vírus „betapad” az orr- és orrgarati nyálkahártyába, ami szaglóreceptorsejt-károsodáshoz vezethet. „Valószínű, hogy a vírus nem direkt módon hat a receptorsejtekre, azok inkább a környező sejtek pusztulása következtében károsodnak. Ez okozhatja, hogy az első tünet sokaknál a szaglásvesztés” – magyarázta dr. Tamás László.

Egy másik teória szerint az idegrendszerbe bejutva a szaglópályákat támadja meg a fertőzés, az eddigi eredmények azonban inkább az előbbi elméletet támasztják alá. 

Mindenesetre azoknak, akik szaglásvesztést tapasztalnak, egy külön terápiával tudnak segíteni a Semmelweisen működő SzaglásAmbulancián.

Először egy részletes fül-orr-gégészeti vizsgálatot végeznek, ha ekkor nem találnak elváltozást, akkor egy szaglástesztet is elvégeztetnek. Ennek során egy komplex mérőeszköz segítségével szaglásküszöböt, szagmegkülönböztetést és szagfelismerést is vizsgálnak. A körülbelül 45 perces vizsgálat után minden beteg egy ún. TDI-pontszámot (Threshold, Discrimination, Identification) kap, amely alapján besorolják, hogy normál szaglású, csökkent szaglású vagy szaglását vesztett-e. Utóbbi két esetben szaglástréninget javasolnak a betegnek. 

A szaglástréning lényege, hogy a páciens minimum 12 héten át, naponta kétszer koncentráltan olyan alapillatokat szagoljon, mint a virág-, a fűszeres vagy gyümölcsillat, felidézve azok eredeti érzetét

– ismertette dr. Kraxner Helga, az ambulancia vezetője.

Hozzátette: a tréningidőszak végeztével ismételt tesztet végeznek a terápiás eredmény értékelésére. Eddigi tapasztalataik szerint szaglástréninggel lényegesen javítható, illetve akár vissza is állítható a szaglás. A tréning alkalmazásával egyéb eredetű szagláscsökkenés esetén (traumás, vírusos, ismeretlen eredetű) kedvező tapasztalatokat szereztek, és úgy tűnik, a módszer hatékony az új típusú koronavírus kiváltotta szagláscsökkenés esetén is.

Mindehhez azonban arra is szükség van, hogy a betegek mielőbb jelentkezzenek a kezelésre, és minél hamarabb el lehessen kezdeni a terápiát. Az ambulancia egyelőre heti háromszor, kedden, szerdán és csütörtökön fogad betegeket, de szükség esetén a rendelési időt bővíteni fogják. A páciensek fül-orr-gégészeti szakrendelésről vagy háziorvosi beutalóval érkezhetnek, emellett az egyetem poszt-Covid-ambulanciái is küldhetnek ide betegeket.