Szijjártó Péter: Tényleg meg kell védeni a Fudan Egyetemet?

DSC5156
Miért kellett bevonni a kínai oltóanyag importjába egy közvetítő céget, mennyire sikeres a magyar védekezés, mi volt a probléma az uniós vakcinabeszerzéssel, miért hozzák Budapestre a Fudan Egyetemet, várható-e külföldi befolyásolási kísérlet a 2022-es választáson – ezekről is kérdeztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Index Kibeszélő című műsorában.

Szijjártó Péter elárulta, hogy 2020. október 30-án este telefonált először Oroszországba vakcinaügyben, és három miniszterrel tárgyalt az együttműködésről.

Arra a kérdésünkre, hogy a Sinopharm-beszerzésnél miért kellett bevonni egy közvetítő céget is, azt válaszolta, hogy Oroszországban egy állami alap felelős a gyártásért és a kereskedelemért, míg Kínából azt a jelzést kapták, hogy a Sinopharm egy importőrcéggel tud megállapodni, de ő ebbe nem folyt bele, csak a miniszterekkel egyeztetett.

Szijjártó Péter: Tényleg meg kell védeni a Fudan Egyetemet?

A kínai vakcina árát firtató kritikákat többek között úgy kommentálta, hogy nem voltak piaci körülmények:

A kereslet olyan szinten volt teljesen más dimenzióban a kínálathoz képest, hogy nem piaci árak működtek.

Szijjártó Péter az időtényezőt is fontos szempontnak nevezte, amikor naponta kétszázan halnak meg és harmincmillió eurónyi veszteség éri a gazdaságot.

Sikeres a magyar védekezés?

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy a védekezés sikerét emberéletekben mérik, de nemzetközi összehasonlításban lakosságarányosan rosszul állunk ebben a mutatóban.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy elhunytból egy is sok, ezért is méltatlannak tartja az ilyen vitákat, mert az emberéletekből statisztikát gyártanak. A kormány egyébként az utolsó békeévhez, 2019-hez viszonyítva figyeli a halálozási többletet, ebben Európa középmezőnyében vagyunk.

Politikai támadás a Fudan ellen

A Fudan Egyetem ügyében feltette a kérdést:

Tényleg meg kell ma védeni egy olyan döntést Magyarországon, hogy a világranglistán 34. helyezett kínai egyetem idehozatalára van lehetőség, és a kormány fellép ennek érdekében?

A Fudan elleni támadást politikai jellegűnek látja, mert ha amerikai egyetem és hitel lenne, akkor senki nem szólna semmit, miközben a leghangosabb kritizálók kötik a legnagyobb bizniszeket a kínaiakkal, csak a horizont alatt.

Ezt azzal egészítette ki, hogy ha egy ország elég nagy és erős, akkor megengedheti magának, hogy mást mondjon a felszín felett, mint amit csinál a felszín alatt, de ezt a kisebbek nem tudják megtenni.

Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy mást mondjunk és mást csináljunk.

Szijjártó Pétert kérdeztük az amerikai–magyar kapcsolatokról és arról is, hogy érheti-e befolyásolási kísérlet a 2022-es választást.

Nem vagyunk naivak, illúzióink pláne nincsenek. Itt, Közép-Európában a szélrózsa minden irányából lesznek befolyásolási kísérletek, és ezek mindig fel szoktak erősödni a választáskor, ez valószínűleg így lesz most is.

Amerikai–magyar viszonylatban a védelmi és gazdasági együttműködéssel nem lesz probléma, Budapest részéről pedig őszinte a szándék a politikai kapcsolatrendszer jó szinten tartására.

A Kibeszélő legújabb adását a cikk elején a lejátszóra kattintva tekintheti meg, ha inkább csak meghallgatná, alább találja a podcastverziót:

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)