A vádlottak kihallgatásával folytatódik Czeglédyék büntetőpere

2021.05.19. 06:15 Módosítva: 2021.05.19. 06:15
Négy vádlott kihallgatásával folytatódik ma délelőtt 9 órától a Kecskeméti Törvényszéken a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó ügy miatt indult büntetőper. Czeglédy Csabát, a Demokratikus Koalíciónál is jogi képviselet ellátó közismert ügyvédet és húsz társát költségvetési csalás és más bűncselekmények elkövetésével vádolják. Czeglédyék ellen 2019. február elején a Szegedi Törvényszék előtt emelt vádat a Csongrád megyei Főügyészség.

A büntetőper a Szegedi Törvényszéken indult, amely húsz vádlott ügyében előkészítő ülést is tartott, és hét vádlott esetében ítéletet is hozott, ezek az ítéletek kihirdetésük napján jogerőre emelkedtek. A bíróság a vádlottakra másfél és három év három hónap közötti börtönbüntetést szabott ki.

Tavaly januárban több, az ügyben eljáró bírót követően a Szegedi Törvényszék valamennyi büntető ügyszakos bírája elfogultságot jelentett be, ezért a Szegedi Ítélőtábla a büntetőügy elbírálásából a Szegedi Törvényszéket kizárta, és az eljárás lefolytatására a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki.

A vádirat szerint az I. rendű vádlott, Czeglédi Csaba, mint a 2011. évtől a diákmunkaerő közvetítésével foglalkozó, szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt. igazgatóságának elnöke, és tényleges vezetője olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja általános a társaság adófizetési kötelezettségének csökkentése, a munkabért terhelő személyi jövedelemadó, egyéb adó- és járulék megfizetése alóli mentesülés volt.

A bűnszervezet működése során, a multinacionális vállalatoknak, illetőleg vállalkozásoknak 2011. és 2017. év közötti időszakban közvetített diákmunkaerő szolgáltatás teljesítése során – Czeglédy iránymutatásai alapján – olyan számlázási láncolatot alakított ki, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén a csupán átszámlázást végző gazdasági társaságok, felső szintjén pedig a Human Operator Zrt. állt. A társaság a szerződésben vállalt kötelezettségét papíron alvállalkozóin keresztül látta el, ezek a társaságok a munkaerőt oylan módon biztosították, hogy a megrendelt munkák elvégzésére az iskolaszövetkezetekkel kötöttek szerződést.

Ténylegesen az I. rendű vádlott, Czeglédy Csaba részben közvetlenül, részben közvetítőkön keresztül irányította úgy a Human Operator Zrt. alkalmazásában álló, illetve abban vezető tisztséget betöltő vádlottakat, mint az alvállalkozóként közbeiktatott

társaságoknál és a „teljesítési segédnek” nevezett iskolaszövetkezeteknél ügyvezetői, illetőleg elnöki tisztséget betöltő strómanokat.

A szolgáltatás kapcsán a szerződéses láncolatban – 2015. január 1-ig – a szolgáltatáshoz kapcsolódó általános forgalmi adó, valamint a munkabért terhelő személyi jövedelemadó, kisebb részben egyéb adó- és járulék- bevallási- és fizetési kötelezettség az iskolaszövetkezeteket terhelte. E kötelezettségeiknek azonban a nevükben érdemi döntéseket meghozó Czeglédy Csaba utasítása alapján nem, illetve csak elhanyagolhatóan kis részben tettek eleget. A közterhek megfizetésére a bűnszervezet működési rendszeréből eredően módjuk sem volt, a tényleges irányítóknak az szándékában sem állt.

A bűnszervezet működtetésében 21 személy vett részt 8 iskolaszövetkezet, 2 korlátolt felelősségű társaság és 1 részvénytársaság keretében.  Az állami költségvetésnek okozott vagyoni hátrány 6,2 milliárd forint.

A Csongrád Megyei Főügyészség Czeglédy Csabát és két társát a Human Operator Zrt. működésével összefüggésben elkövetett gazdasági csalás bűntettével is vádolja.

A büntetőper tárgyalása csütörtökön további három vádlott kihallgatásával folytatódik.