Kitart az egyetemek fejlesztése mellett a kormány

2021.05.20. 10:49

A magyar helyreállítási terv legnagyobb nyertese az egészségügy, az oktatás és a környezetbarát közlekedés, a több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő uniós forrás meghatározó részét ugyanis ezekre a területekre fordítja a kormány – tájékoztatta a Miniszterelnökség a Mandinert.

A lap arra volt kíváncsi, hogy lesz-e pénz az egyetemek fejlesztésére, miután Magyarország sem él az uniós helyreállítási alap hitelfelvételi lehetőségével. Mint írják, a közelmúltban megjelent téves állításokkal ellentétben a felsőoktatás minden támogatást megkap a kormánytól.

Magyarország gazdasági helyzeténél fogva döntött úgy, hogy egyelőre csak a vissza nem térítendő támogatást veszi igénybe, de ez a megjelent híresztelésekkel ellentétben nem jelent visszalépést semmilyen területen, a kormány elkötelezettsége ugyanis a vállalt fejlesztések vonatkozásában változatlan

 – küldték válaszul a Mandinernek. Hozzátették:

Éppen az ellenzéki pártok lobbiztak Brüsszelben a kormány által tervezett felsőoktatási fejlesztések uniós büdzséből történő megvalósítása ellen.

A Helyreállítási Tervben szereplő, Magasan képzett, versenyképes munkaerő című komponens több mint 280 milliárd forinttal támogatja az egyetemek, valamint a szakképzés, a felnőttképzés és a gazdasági-társadalmi kihívásokra választ kereső tudásközpontok, úgynevezett nemzeti laboratóriumok fejlesztését. Ezen felül a kormány minden olyan egyetemi fejlesztést, amiről szó volt, és a helyreállítási alap részét is képezhette volna, meg fog valósítani

– írják, hozzátéve, hogy a hitelrész felvételéről a későbbiekben is születhet döntés, akár 2023-ig is. 

Kapcsolódó

Kutató az Indexnek: Magyarországon továbbra is luxus egyetemre járni

Jelentősen szűkült azoknak a köre, akik eljutnak a diplomáig.