Eső, zápor, zivatar, eső, zápor, zivatar

2021.05.20. 06:00

Csütörtökön eleinte többfelé várható eső, zápor, majd napközben az összefüggő csapadékzóna dél felé távozik, délután inkább már csak szórványos záporok, zivatarok alakulhatnak ki, északnyugat felől csökkenni, szakadozni kezd a felhőzet – olvasható az Időkép előrejelzésében.

Sokfelé erős, helyenként viharos lesz az északi-északnyugati szél. Délután 15–20 fokot mérhetünk.

Időkép
Fotó: Időkép

Pénteken napos, fátyolfelhős idő jön, sehol nem fog esni. Többfelé élénk, nyugaton erős délnyugati szélre kell készülni. A délies szél melegebb légtömeget szállít a térségbe, 19–24 fokos csúcsértékekre készülhetünk.

Szombaton ismét több lesz a felhő, és újra záporok, gyenge eső vethetnek véget az átmeneti száraz időnek. A délnyugati szél felerősödik, többfelé viharossá fokozódik. Délután 18–25 fokig melegszik a levegő.

Vasárnapra egy hidegfront fékezi meg a felmelegedést, 17–23 fokos délutánra számíthatunk. Kevés zápor, esetleg zivatar ismét előfordulhat, de a szél ezúttal többnyire mérsékelt marad.

Hétfőn a hűvös hajnal után gyors melegedés körvonalazódik, 20–27 fokig emelkedik a hőmérséklet. Kissé szeles idő és egy-egy zápor a Dunántúlon lehet, keleten lesz naposabb az idő.

Rossz az idő, rossz a kedvünk

Csütörtökön kettős fronthatás érvényesül, gyakoriak lehetnek a fejfájásos esetek, különösen a görcsös fejfájás, de keleten a migrénhajlam is fokozódik. Emellett sokaknál jelentkezhet általános rossz közérzet, idegi feszültség és akár tartósabb rosszullétek is.

Keringési problémák, vérnyomás-ingadozás is felléphet, fokozott terhelésnek lesznek kitéve a szívbetegek és az ízületi panaszokkal küzdők. Az erős, viharos szél tovább ronthatja hőérzetünket és hangulatunkat.

Óvatosan az utakon

A csapadékos időben vizes, csúszós utakra kell készülni, vízátfolyások is előfordulhatnak az utakon, záporban, zivatarban hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, valamint erős, viharos széllökések ronthatják jelentősebb mértékben a járművek menetstabilitását. Az északi szél egyébként is erős, viharos lesz. Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot.