Ipsos: egyre kevesebb magyar hord maszkot, a kézmosási hajlandóság is csökkent

2021.05.20. 16:32

Fél év után csökkenni kezdett a maszkviselési arány Magyarországon. Az arány 87 százalék, amelynél alacsonyabb szint legutóbb novemberben volt tapasztalható.

A koronavírus utáni teljes nyitás várható időpontjával kapcsolatban mérséklődött a lakosság optimizmusa. A magyarok 40 százaléka véli úgy, hogy augusztusig véget érnek a járvány miatt bevezetett korlátozások hazánkban, míg a 60 százalékos többség későbbi időpontra tippel, vagy bizonytalan a válaszban. Ráadásul erősödnek azok a vélemények, amelyek szerint soha nem vesztik érvényüket teljes egészében az elmúlt évben hozott rendelkezések (20 százalék).

Kapcsolódó

Egy hét alatt 50 ezerrel csökkent az aktív fertőzöttek száma

A regisztráltak 87 százalékát már beoltották.

A felnőttek 70 százaléka oltáspárti, túlnyomó többségük regisztrált is a hivatalos weboldalon, ugyanakkor a regisztráltak körülbelül hatoda még nem kapta meg a várt vakcinát – derül ki az Ipsos kutatóintézet májusi felméréséből. Kiderült az is, hogy az idősebbek és a fővárosiak, valamint a diplomások és a magas jövedelműek nagyobb óvatosságot tanúsítanak. 

Az általános oltási hajlandóság négy hónapja tartó növekedés után elérte a 70 százalékos értéket. A 8 százalék bizonytalan réteg mellett 22 százalék az elutasítók aránya. A felnőtt lakosság fele (51 százalék) átesett legalább az első védőoltáson, további 11 százalék regisztrált a vakcinára, de vagy nem hívták még be, vagy elutasította a felkínált oltóanyagot. A hagyományosan elutasító 30 év alatti csoportban egy hónap alatt 68 százalékra nőtt az oltási kedv, míg a vakcinát ellenzők tábora a felére csökkent.

A fertőzés ellen bevezetett gyakori kézmosás 73 százalékos említése viszont a kutatássorozat történetének legalacsonyabb értéke.

Kapcsolódó

Magyarországnak is fel kell készülnie az indiai mutánsra

Közös magyar–osztrák vakcinát fejlesztenek, lezárult a laboratóriumi szakasz.