Letolt gatyával a magyar egyetemek nem fogják bírni a versenyt

Névtuuelen-1
2021.05.20. 20:39 Módosítva: 2021.05.20. 21:57
Egyetemi struktúraváltás, fenntartóváltás. Erről vitatkozott a Fúzió Hallgatói Közösség vitaestjén Fekete-Győr András a Momentum elnöke és Orbán Balázs államtitkár, az MCC kuratóriumi elnöke

Alapvető, versenyképességet növelő struktúraváltásról eddig senki sem beszélt - mondta Orbán Balázs arra válaszolva, hogy nő vagy csökken az egyetemek mozgástere. A legjobb egyetemek között nincs magyar intézmény, ezen szeretne a kormányzat változtatni. Azt mondta, hogy több ezer milliárdos forrás szolgálja majd a megújulást. Abban konszenzus van, hogy a felsőoktatásba egyre több fiatalt kell bejuttatni. Most jött el annak az ideje, hogy a mennyiség után az felsőoktatás minőségének növelésére is lepéseket tegyenek. Az új modell ezt teszi lehetővé.

Fekete Győr András szerint a fideszes alapítványi átalakítás pont nem felsőoktatás fejlesztési-, hanem hatalompolitikai lépés. A nép összegyűjtötte a közvagyont, ezért kontrollt szeretne az elköltése felett gyakorolni. A kormány viszont kiszervezte a közvagyont és pártkatonák kezébe adta. Szavai szerint csökkent az egyetemek autonómiája, miközben a kuratóriumoké nőtt. Külön kiemelte, hogy 1196 milliárdot ígért a kormány a felsőoktatásnak, ennek jó, ha tizedét kapják majd meg.

Ne Fudan Egyetemet építsünk 540 milliárd közpénzből, hanem hívjuk vissza a CEU-t!

Miért nincs oktatási minisztere a magyar kormánynak? - tette fel a kérdést.

Orbán Balázs azt válaszolta, hogy még idén megkapják az egyetemek az ígért forrásokat. A forrásigényeket begyűjtötték az egyetemektől és azt a költségvetésből illetve piaci hitelekből finanszírozni tudják. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az átadott közvagyon, célra rendelt vagyon (tehetséggondozás), nem pedig a kuratórium vagyona.

Na de hol a demokratikus kontroll az 500 milliárd forintos összeg felett, melyet az MCC-nek juttatott a kormány? Fekete Győr szerint megszűnt a magyar állam felügyelete az MCC-nek juttatott vagyon felett. Szerinte jobb lenne, ha Mészáros Lőrinc és más fideszes oligarchák adnák össze a tőkét ennek a jobboldali műhelynek. Azt feszegette, hogy miért állami MOL részvények átadásával tőkésítették fel az MCC magánalapítványt. Orbán Balázsnak külön is a szemére vetette, hogy mandátuma örök életre szól, nem lehet elmozdítani a pozíciójából.

A magyar egyetemek versenyképesebbé tétele a cél, ebben mindkét résztvevő egyetértett. Fekete Győr pontokba foglalta javaslatait:

  • Miden magyar fiatal számára alanyi jogon járjon az első diploma. adatai szerint ma a magyar diákok 42 százaléka fizet tandíjat
  • A tanulásra felvett diákhitelt visszamenőlegesen el kell törölni. Ez nagyjából100 milliárdos tétel
  • El kell törölni a szakjegyzéket. Az egyetemek autonómiájához hozzátartozik, hogy el tudják eldönteni, milyen szakokat indíthassanak. (Orbán Balázs közbevetése szerint ezt most a független akkreditációs bizottság határozza meg)
  • Vissza kellene adni a szenátusok autonómiáját

Fudan Egyetem

Orbán Balázs azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy a felsőoktatás egy nemzetközi ipar, ahol a szereplők globálisan versenyeznek, miközben a távoli (például a kínai) egyetemek együttműködésekkel kötődnek a nyugati egyetemekhez. Ez jót tesz az adott térségnek és a versenyt erősíti a lokális szereplőkkel. Letolt gatyával a magyar egyetemek nem fogják bírni a versenyt, ezért meg kell újulniuk - húzta alá.

Lehet azt mondani, hogy a megújítás keretében az említett forrásokat az egyetemekre fogják fordítani, csak ezt a magyarok nem hiszik el. A Momentum elnöke szerint nincs 540 milliárdja a Fudan Egyetemre ennek az országnak. Azt is kifogásolta, hogy elveszik a Diákvárostól a területet.

A Fudan projekt részleteiről az államtitkár megjegyezte, hogy annak előkészítése épp most zajlik,  ennek pedig az is része, hogy a magyar hallgatók ösztöndíjat kapjanak majd. A kormánypárt politikus arra nem válaszolt, hogy mi lesz, ha a budapestiek nem akarják a Fudan egyetem megépítését.

(Borítókép: Fekete-Győr András és Orbán Balázs. Fotó: Trenka Attila / Index / Szigetváry Zsolt / MTI)