Kiderült, mennyiért tankolnak a parlamenti képviselők

2021.05.20. 07:22

Tavaly összesen 153 millió, idén április végéig 46 millió forintot költöttek a közpénzből feltöltött benzinkártyáikról – tudta meg a Blikk az Országgyűléstől kikért listából.

Hörcsik Richárd fideszes képviselő az abszolút rekorder, azonban ő az egyik legtávolabbi lakhellyel rendelkező politikus, a Budapesttől 250 kilométerre lévő Sátoraljaújhelyen él. A honatya összesen 3,6 millió forintnyi benzint töltött bele autójába. Tavaly júniusban csaknem 289 ezer forintért tankolt, átlagosan havonta 225 ezerért.

Az ugyancsak fideszes Bíró Márk mintegy kétmillió forintért tankolt, ahogy a független Hadházy Ákos is.

Volt viszont 53 képviselő, akik nem igényeltek ebben az időszakban benzinkártyát, tizenhatan pedig visszaadták. Utóbbira példa Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is.

A parlamenti szabály szerint üzemanyagkártya annak a képviselőnek jár, aki nem kap szolgálati autót állami tisztségéért. Meg kell jelölnie azt az autót, amit ő és családtagja használni fog. A kártya keretét sávos rendszerben számítják ki, figyelembe veszik a lakhelyet is: egy budapesti képviselő például havi 2500 kilométerre elegendő üzemanyag értékét kapja meg, míg egy, a fővárostól több mint 300 kilométerre élő honatya esetében ez már 6500 kilométer.