Sokakat váratlanul ért, hogy vége a kórházi látogatási tilalomnak

38134911 00381076ad511d06ee88e9dc9aa0b53f o
2021.05.21. 18:02
A budapesti Szent Margit Kórházat nem rohamozták meg a látogatók, még a dolgozók sem voltak nagyon felkészülve a váratlan bejelentésre. Az egyik látogatót is stábunk világosította fel arról, hogy a látogatási tilalmat hamarabb feloldották. Helyszíni riport.

Pénteken Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján váratlanul bejelentette, hogy már pénteken részlegesen feloldják a látogatási tilalmat. Később Kásler Miklós is megerősítette, hogy a nem koronavírus-osztályon kezelt betegeket lehet látogatni. Eredetileg egyébként úgy volt, hogy csak jövő hétfőtől lesz erre lehetőség.

A bejelentés után a Szent Margit Kórházhoz mentünk megnézni, van-e látogatási roham. Hivatalosan három órától volt látogatási idő, mi egy kicsit korábban érkeztünk. A kórház bejáratánál beleegyező nyilatkozattal a kezükben oltásra várakoztak az emberek. Volt olyan, aki nálunk érdeklődött, hol találja az oltópontot. Néhányukat megkérdeztük a pénteki bejelentésről, de senki nem tudott róla.

A portán három férfi volt szolgálatban. Egyikük egy idős hölgynek segített, aki arról panaszkodott, hogy elhagyta a bankkártyáját. Közben szóba elegyedtünk a másik kettővel, akik elmondták, hogy péntek délután még senki nem jött látogatás céljából. Közben felhívták a kórház illetékes munkatársát azzal, hogy

itt vannak az Index újságírói. 

Pár perc múlva megérkezett a tájékoztatásért felelős hölgy. Többször is megkérdeztük, hogy hallottak-e a bejelentésről, és hogy fel tudtak-e rá készülni. Konkrét választ nem kaptunk, annyit mondott, hogy csak engedély birtokában nyilatkozhat. Mivel ilyen nem volt nálunk, segítségképpen annyit mondott, hogy tájékozódjunk a kórház honlapjáról, majd elköszönt.

Felkerestük a kórház honlapját, és meg is találtuk a látogatási feltételekre vonatkozó közleményt, amely indulásunk előtt még nem volt elérhető.

Ebben világosan leírják, amit már Müller Cecília is mondott, hogy csak azok látogathatják a betegeket, akiknek van védettségi igazolványuk vagy negatív PCR-tesztjük. A Szent Margit Kórház egy beteghez naponta csak egy látogatót enged be, maximum hatvan percre, és a kórteremben nem, csak a közösségi terekben lehet találkozni.

A belépés feltétele az FFP2-es vagy FFP3-as maszk.

Egy, a kórházba kirendelt katonától meg is kérdeztük, hogy bemehetünk-e látogatni, ám határozottan rávágta, hogy csak hétfőtől. Szembesítettük a ténnyel, hogy hivatalosan már mától is van erre lehetőségünk. Ez kissé meglepte, és azt mondta, hogy megkérdez valakit.

De nem csak a kórházi dolgozókat érte váratlanul Galgóczi Ágnes bejelentése. Egy idős hölgy, aki úgy tudta, csak hétfőn mehet be a férjéhez, tőlünk tudta meg, hogy már ma odaadhatja neki, amit hozott.

Négy napja fekszik a kórházban. Fázik szegény, mondta a telefonban, ezért hoztam neki egy meleg takarót. A rádióban hallottam, hogy hétfőtől lehet látogatni, mondtam is neki, hogy hétfőn találkozunk. Erre maguk mondják, hogy már most bemehetek hozzá. Milyen nagy meglepetés lesz neki

– mondta, és kérte, hogy fotót ne készítsünk róla, és a nevét se írjuk le.

A Szent Margit Kórház munkatársai szerint sokan hétfőre tervezik az első látogatást, de azt is mondták, hogy aki szemfülesebb, lehet, hogy már a hétvégén meglátogatja beteg hozzátartózóját. Elmondták azt is, hogy nem örülnek felhőtlenül a döntésnek, mert hiába van lecsengőben a járvány, még nem múlt el. Ugyanakkor megértik azokat, akik hosszú hetek vagy hónapok után látni szeretnék a hozzátartóikat.

Kásler Miklós a koronavírus-járvány miatt tavaly december 10-én rendelte el a kórházlátogatási tilalmat.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)