Van egy kérdés, amiben egyetért a kormány és az ellenzék

D KOS20190716167
2021.05.21. 19:08

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, június második felétől jön az európai zöld igazolvány. A jogszabály automatikusan csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat fogadja el, tehát a Magyarországon tömegesen alkalmazott kínai Sinopharmot és az orosz Szputnyik V-t nem, az ezekre vonatkozó döntést a tagállamokra hagyja.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint

ez a megoldás fontos előrelépés, hiszen magam is azt a határozott álláspontot képviseltem, hogy egyetlen uniós állampolgárt sem érhet hátrány, amiért nem az EMA által engedélyezett vakcinát kapta. Az Európai Parlament tehát – többek között az én lobbimnak is köszönhetően – engedett korábbi, mereven elutasító álláspontjából, és nyitva hagyta a kaput a keleti oltóanyagok elfogadása előtt is.

A politikus félsikernek nevezi ezt, mert így más tagállami kormányoktól függ sok ezer magyar egyszerűsített utazása.

Ujhelyi István a legmegnyugtatóbb megoldásnak azt tartaná, ha a keleti oltóanyaggyártók is vállalnák az EMA engedélyeztetési folyamatát. Ennek érdekében a magyar kormány is közbenjárhatna az orosz és a kínai félnél.

Azt pedig sikerként könyveli el, hogy

bekerült a megegyezésbe az a szakmai javaslatom, amelynek értelmében az Európai Bizottság mintegy százmillió euró értékben Covid-teszteket vásárol és biztosít majd az uniós állampolgároknak.

Varga Judit: Győzött a józan ész

Az igazságügyi miniszter Facebook-posztjában azt írja, hogy az Európai Parlament tegnap este

kénytelen volt feladni abszurd követeléseit az EU-s digitális Covid-igazolványok kapcsán, és a megszületett megállapodás alapján a tagállamok bármilyen oltást elismerhetnek.

A kormány számára legfontosabbként azt jelölte meg, hogy biztosítsák a magyar emberek szabad mozgását, ezért sorra kötik a kétoldalú megállapodásokat uniós és unión kívüli államokkal egymás védettségi igazolványainak kölcsönös elfogadásáról.

Donáth Anna: Elfogadhatatlan a magyarok hátrányos megkülönböztetése

A Momentum EP-képviselője Facebookon leszögezte, hogy

mi továbbra sem tudjuk támogatni a megállapodást, mert elfogadhatatlan a magyarok hátrányos megkülönböztetése.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kínai vagy az orosz vakcinában részesültek is utazhatnak Európán belül, de az adott tagállam szabályai szerint negatív tesztet kell felmutatniuk vagy karanténba kell vonulniuk beutazás esetén. A nyugati védőoltást kapók ez alól automatikusan mentesülnek.

Donáth Anna három utat lát a magyar kormány előtt: mindent meg kell tenni azért, hogy az EMA jóváhagyja a keleti oltóanyagokat; a külügyminiszternek az unió tagállamaival július elejéig meg kellene állapodnia a kínai és az orosz vakcina elfogadásáról; ingyenes tesztelési lehetőséget kell biztosítani minden olyan magyarnak, aki külföldre szeretne utazni.

(Borítókép: Ujhelyi István az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)