Jégzivatar hullott, de ez még csak a kezdet

2021.05.22. 06:57 Módosítva: 2021.05.22. 06:57

A Kárpát-medence időjárását egyre inkább a hullámzó front határozza meg, emiatt szombaton felhősebbre fordul időjárásunk, és elszórtan eső, záporeső is előfordulhat. Az elmúlt 24 órában nem egy helyen 30–40 milliméternél is több csapadék hullott. 

Mátrakeresztesen az esőzések hatására kilépett a patak a medréből, és a víz kimosta a partfalat, amely megcsúszott, majd leszakadt. A szakértők megkezdték a veszélyes helyzet megszüntetését, a lezúduló vizet elterelték, így sikerült a vízátfolyásnak gátat vetni – írták a katasztrófavédők.  Mosonszolnokról pedig valódi jégzivatarról küldött videót az Időkép egyik olvasója. 

Szombaton jeget remélhetőleg nem kapunk a nyakunkba, viszont erős szélre számíthatunk. A főként délnyugati irányú légmozgást élénk, helyenként akár viharos széllökések kísérhetik. A hajnali 7–14 fok után délutánra 15 és 25 fok között alakul a csúcshőmérséklet, északnyugaton lehet a leghűvösebb, délkeleten pedig a legmelegebb az idő.

A legrosszabb az, hogy kettősfronti hatás érvényesül, emiatt gyakori lehet a fejfájás, a migrén és a vérnyomás-ingadozás. Koncentrálási probléma, figyelmetlenség is többeknél előfordulhat. A borongósabb, hűvösebb tájakon lehangoltság, kedvtelenség is jelentkezhet. Az élénk szél fokozhatja a panaszokat, illetve ingerlékenységet, nyugtalanságot okozhat.

Vasárnap kezdetben többfelé, délután már egyre kevesebb helyen számíthatunk esőre, záporra. A nyugati-északnyugati szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Ismét nagy lehet a hőmérsékleti kontraszt, 15 és 24 fok közötti értékeket mérhetünk a délutáni órákban.

Hétfőn ismét déliesre fordul az áramlás, melegszik az idő, délután 19–27 fok várható. Eleinte sok lesz a napsütés, majd napközben délnyugat felől felhők, főként a Dunántúlra záporok érkezhetnek.