Ezt nem viszik el szárazon

DSZZS20190928001
2021.05.22. 18:29
A burkolata is felhullámzott a csempe alatt lévő víztől, ezért zárták le részlegesen a máriaremetei létesítményt. A kerületieknek régóta ezzel a helyzettel kell együtt élniük – dohogott a II. kerületi polgármester.

A II. kerületben a 2019-es önkormányzati kampány egyik fő attrakciója biztosan a 7 milliárdért felépített Gyarmati Dezső Uszoda átadása volt. Szeptember 28-án az uszodában ünnepélyes megnyitót tartottak, október 1-jén pedig már üzembe is helyezték a létesítményt.

Az uszoda egészen 2020. március 15-éig (miután csökkentették az eredeti jegyárakat) a helyi lakosság és a sportolók megelégedésére szolgált. Amikor azonban a koronavírus-járvány miatt elrendelte a kormány a lezárásokat, az uszoda is bezárt. A hosszabb üzemszünetre készülve leeresztették a medence vizét, és ekkor derült ki, hogy problémák vannak az 50 méteres nagymedencével.

Pedig az eredeti koncepció jó volt. Dankó Virág, az előző önkormányzat uszodafejlesztést is felügyelő alpolgármestere azt mondja, a megépítéssel egyszerre akarták a környéken élők igényeit kielégíteni és a nem épp olcsó üzemeltetést fenntarthatóvá tenni. Kapóra jött, hogy a csapatsportok is bekerültek a taotámogatási körbe, így sikerült a Magyar Vízilabda Szövetséggel együttműködve a finanszírozását biztosítani. Kültéren megépült a 33x25 méteres medence, van egy a változó mélységű, úszásoktatást szolgáló kismedence és egy versenycélokat is kiszolgáló, 50x25 méteres, fedett nagymedence. 

Őrsi Gergely polgármester nemrég képekkel is illusztrálta, hogy ez utóbbival nagy a baj. Víz ment a burkolat alá, és a medence betonteste is megrepedezett, a szigetelés nem zár már megfelelően, a víz átszivárog a vasbeton medencén.

A kivitelező az A-Híd Zrt. volt, ezért tőlük kérdeztük, mi lehet az oka annak, hogy a hiba csak a versenymedencénél jelentkezett. A cég részéről azt közölték, hogy mindhárom medence a tenderdokumentáció részét képező kiviteli tervek szerint épült. Az általuk ismert szakértői vélemények arra mutatnak, hogy a versenymedence problémái – a víz átszivárgása a beton zsugorodási repedésein és a burkolat felválása – a medence szerkezeti kialakítására vezethetőek vissza. Érdekes ugyanakkor, hogy a másik két medence ugyanezekkel a rétegrendekkel tökéletesen működik. Álláspontjuk szerint ez olyan tervezési-konstrukciós kérdés, amely nem a kivitelező érdekkörébe tartozik.

A közelmúltban több független igazságügyi szakértő is vizsgálta, hogy a beruházás a tenderdokumentáció mellékletét képező kiviteli terveknek megfelelően valósult-e meg, illetve hogy a munkálatok során az A-Híd betartotta-e a technológiai utasításokat. (A szakértők szerint betartotta – ezt mondja a kivitelező.)

A cég közben maga is kezdeményezte, hogy közjegyző is jelöljön ki igazságügyi szakértőt a medencefenéken jelentkező hiba okainak objektív feltárása és a legjobb eredményt garantáló javítási technológia meghatározása érdekében. Ez a szakértői vélemény heteken belül elkészülhet.

Az uszodaberuházással kapcsolatban számos jogi eljárás is folyamatban van. Az egyik eljárásban a kivitelező által úgynevezett pótmunka és többletmunka címén követelt többletköltségek jogosságát vizsgálják, egy másik eljárásban pedig azt, hogy az építés befejezésének korábbi csúszásaiért ki a felelős. Egy harmadik eljárásban pedig szakértő kutatja a medence hibájának okait – tudtuk meg a II. kerületi önkormányzattól.

Az biztos, hogy az uszoda javítása rendkívül költséges lesz, a labda a tervező és a kivitelező között pattog.

Ez azonban korántsem vigasztalja azokat a helyieket, akik a múlt heti nyitás óta a gyakorlatilag szétvert nagymedence immár 14 hónapos vizsgálata miatt a külső térben kénytelenek osztozni a sportolókkal egy kisebb medencén. Dankó Virág nem is érti, hogy lehet az, hogy már több mint egy éve nem lehet egy műszaki problémát megoldani. Ez a szerencsétlenkedés rossz fényt vet egy alapvetően átgondolt és jó koncepcióra – teszi hozzá.

Maga az uszodaberuházás 2019 őszén nem csak az akkori fideszes városvezetésnek volt rendkívül fontos, a tervezett sikervonatra a rivális politikai oldal is fel akart szállni. Legalábbis erre utal, hogy a frissen megválasztott polgármester a jegyár csökkentésén túl már 2019-ben arról beszélt, hogy megkezdik a szolgáltatások bővítését is, azaz kiépítik az alagsori szaunákat és a közösségi tereket. 

Ez azonban a lezárások idején nem történt meg, az önkormányzat magyarázata szerint azért, mert ezt a területet a vízilabda-szövetség által biztosított, második körös taoberuházás érinti majd. Ennek eredményétől függetlenül azt ígérik, hogy az önkormányzat saját beruházásban még az idén mindenképpen bővíteni fogja a szauna- és kisegítőszolgáltatások körét. 

A nagymedence újranyitásának dátumát az általunk megkérdezettek közül senki nem merte még megtippelni sem. A II. kerületben élőket azzal bátorítja a fenntartó, hogy hétköznap 20 órától számukra ingyenesen látogathatóvá teszi az uszodát, a 2020-ban vásárolt uszodai bérletek lejáratát pedig meghosszabbítja 2021. december 31-ig. 

(Borítókép:  A Gyarmati Dezső Uszoda az átadóünnepség napján a II. kerületi Máriaremetei úton 2019. szeptember 28-án. Fotó: S zigetváry Zsolt / MTI)