Újabb, párton belüli kritika a Fidesz lakásprivatizációs javaslatáról

2021.05.22. 10:34 Módosítva: 2021.05.22. 11:13

Dézsi Csaba Andrást, Győr kormánypárti polgármesterét az ugytudjuk.hu kérdezte meg a javaslatról. „Lehet és kell erről tárgyalni, de a jelenlegi beadványt én nem tartom erre alkalmasnak” – foglalta össze véleményét Dézsi Csaba András.

A polgármester kifejtette: az önkormányzatnak vannak kötelezettségei a szociális ellátás tekintetében, ugyanakkor sok önkormányzati lakás lakója ma már nem szociális alapon lakik ott. Ők csak megörökölték azt a lakást, amelyet felmenőik szociális alapon kaptak, de anyagi helyzetük révén már nem szorulnak rá.

Dézsi Csaba András arról is beszélt, hogy Győrben mára sok önkormányzati lakás felújításra is szorulna. Szerinte ezáltal annak lehetne értelme, ha azokban a társasházakban, ahol 50 százalék fölött van az önkormányzat tulajdoni aránya, megpróbálnák megszerezni a teljes tulajdonjogot, ahol viszont csak kisebbségi tulajdonosok, ott adják el a lakásokat, és ebből a bevételből újítsák fel a többit. 

A városvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy sok lakásban olyanok laknak, akik ötéves előtakarékossági szerződéssel rendelkeznek. Nekik nagy segítséget jelent, hogy öt évig félretehetik a bérleti díjat, és tőkét gyűjthetnek a jövőben lakásvásárláshoz, de ha eladják az önkormányzati lakásokat, akkor ez a lehetőség is megszűnik. 

Eladjuk vele a jövő generációjának a bérlakáshoz – az előtakarékos, öngondoskodásra nevelő, buzdító bérlakáshoz – jutás lehetőségét

– fogalmazott Dézsi Csaba András.

Egy idén tavasszal megválaszolt adatigénylésből az derült ki, hogy Győrben közel 4300 önkormányzati bérlakás van.

Dézsi Csabán kívül korábban több fideszes polgármester – köztük Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének polgármestere, valamint Cser-Palkovics András székesfehérvári és Csach Gábor balassagyarmati polgármester – is felszólalt a javaslat ellen.