Ha felmondani nem tudnak, táppénzre mennek az egészségügyi dolgozók

2021.05.24. 12:14 Módosítva: 2021.05.24. 12:14
Továbbra sem mondhatnak fel az egészségügyi dolgozók, a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint ennek az lesz a vége, hogy a kollégák kimerülésre hivatkozva elmennek táppénzre, ami a munkáltatónak is rosszabb, hiszen ebben az esetben nem vehet fel senkit a helyükre.

Mint arról korábban beszámoltunk, őszig meghosszabbították a veszélyhelyzetet, és ezzel együtt maradt a felmondási tilalom az egészségügyben. Mindez azt jelenti, hogy a dolgozók nem hagyhatják ott a munkahelyüket, ha ezt mégis megteszik, munkahelyi pert indíthatnak ellenük. 

A Független Egészségügyi Szakszervezet levelet is írt ez ügyben Orbán Viktornak, de a kérésüket nem hallgatták meg. A szervezet elnöke, Soós Adrianna az ATV Híradójának ugyanakkor azt mondta, hogy erőszakkal senkit sem lehet visszatartani. Kollégái elmehetnek táppénzre, ami a munkáltatónak is rosszabb, hiszen ebben az esetben nem vehet fel senkit a helyükre. A szakember úgy véli, hogy a problémát másképp kellene kezelni.

Az a megoldás, hogy az embereknek legyen elég pénze ahhoz, hogy el tudjanak menni egy szállodába vagy üdülni, vagy egyáltalán a számukra fontos, alkalmas módon ki tudjanak kapcsolódni, és ne azt kelljen számolgatni fizetés előtt öt nappal, hogy ha jön egy csekk, akkor azt miből tudják majd kifizetni

– mondta Soós Adrianna.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is úgy véli, hogy a szabad mozgást nem lehet korlátozni. Balogh Zoltán szerint ehelyett mihamarabb be kellene jelenteni olyan juttatásokat és kedvezményeket, amelyek megtartó erővel bírnak az ágazatban.