A szikrázó napsütés ellenére citromsárga figyelmeztetés van érvényben

2021.05.24. 07:14
A hétvégén katasztrofális időjárás rontott ránk, csak épp a meteorológusok nem szóltak időben. Most figyelmeztettek, de egyelőre – hála istennek – nem látszik beigazolódni az aggodalmuk.

„A feltámadást követő ötvenedik napon Isten szentlelke zúgó széllel, kettős tüzes nyelvek alakjában szállt le az égből” – írta a pünkösdi evangélium. Nos tegnap jutott mindenből: szélből, jégből és mennydörgő zivatarokból egyaránt. Az Alföldön valóságos villámáradat volt, Kecskeméten a széllökések az óránként 87 kilométeres sebességet is elérték, Mezőtúron és Túrkevén diónyi jég hullott, Szolnokon és Törökszentmiklóson pedig a felhőszakadás 20 milliméternél is több csapadékot hozott. 

Szidták is sokan az időjósokat, hogy miért nem figyelmeztettek minderre előre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt hozta fel mentségül, hogy egy ilyen kiélezett, nagy hőmérsékleti kontraszttal rendelkező front több ezer kilométeres kiterjedéséhez mérten az előjelzéshez képesti elcsúszás nem jelentős, így ilyen hibák időről időre előfordulhatnak.

A szokásosnál tehát később sikerült megfelelő figyelmeztetést kiadni, ez sajnos nagyrészt fő munkaeszközeinken, az előrejelző modellek gyengébb szereplésén múlott

– írták. De borítsunk fátylat a múltra, és örüljünk annak, hogy ma már búcsút mondhatunk a rossz időnek: szikrázó napsütés jön, és végre a hőmérőnk is magasabb értékeket mutathat: a hajnali 2–10 fokról délutánra már 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. A magasban zajló melegedés hatására viszont a melegfrontra érzékenyek körében migrén, fáradékonyság, koncentrációs problémák jelentkezhetnek.

térkép.PNG

Hogy ennek a jó időnek meddig örülhetünk, még kérdéses, mivel három keleti megye kivételével mindenütt citromsárga figyelmeztetés van érvényben zivatarra: 

A késő délutáni, kora esti óráktól délnyugat felől labilizálódik a légkör a Dunántúlon és a középső megyékben, majd a délkeleti megyékben is, így ezeken a tájakon egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához

– fogalmaz az OMSZ, de bízzunk benne, hogy ezúttal is tévednek.