Karikó Katalin elárulta, hogy mire költené a Nobel-díjjal járó jutalmat

2021.05.24. 11:05
Kutatásra és oktatásra költené a Nobel-díjjal járó pénzösszeget Karikó Katalin, ha idén megkapná az elismerést.

A kutatónő az M5 Ez itt a kérdés című műsorában beszélt erről. „Kutató maradok mindörökké, és minden pénzt, amit kapok, azt oktatásra meg a tudományra fogom költeni” – mondta a műsorban Karikó Katalin, hozzátéve, hogy az mRNS-kutatással foglalkozó, neurodegeneratív betegségek gyógyítását vizsgáló kezdeményezésekre szánná a pénzt.

„Nem hordok ékszert, és ezek után sem fogok. 66 éves vagyok, ilyenkor már nem változik meg az ember, és nem vesz fel drága dolgokat és hobbikat, amikre költhetné a pénzét. Csak a kutatás marad” – tette hozzá.

A tudós is elárulta, hogy korábban az idén márciusban kapott Széchenyi-díjjal kapott pénzösszeg felét a kisújszállási iskolának, másik felét pedig a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Csányi Alapítványnak adta, mivel ő maga is hátrányos helyzetű volt. 

A Nobel-díjakat októberben osztják ki, és sokak szerint Karikó Katalinnak nagyon jó esélye van arra, hogy ő nyerjen idén. Többek közt Richard Dawkins nemzetközileg elismert etológus, evolúciós biológus is azt javasolta, hogy adjanak Nobel-díjat a magyar kutatónőnek.