Závecz Research: népszerű a közvetlen elnökválasztás

2021.05.24. 13:46 Módosítva: 2021.05.24. 13:46

A kormánypárti szavazók csaknem fele is egyetértene a közvetlen államfőválasztás bevezetésével, illetve azzal, hogy 2022-ben majd csak a következő Országgyűlés, nem pedig a jelenlegi, Fidesz–KDNP-s többségű válassza meg Áder János utódját. Ez derül ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából, amely a Telex birtokába jutott. A májusi, reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 52 százaléka egyetért azzal, hogy Áder János köztársasági elnök utódját a jövő évi parlamenti választás után megalakuló új Országgyűlés válassza meg.

Kapcsolódó

Molnár Gyula közvetlenül választana államfőt, előtte meghosszabbítaná Áder János mandátumát

A szocialista képviselő módosító indítványt nyújtott be az Alaptörvényhez.

Ugyanakkor 35 százalék fejezte ki egyet nem értését, 13 százalék pedig nem tudott válaszolni a kérdésre. Pártpreferencia-megoszlás szerint: a kormánypárti szavazók 49 százaléka, az ellenzéki választók 61 százaléka, a pártot jelenleg nem támogatók 42 százaléka fejezte ki egyetértését azzal, hogy az új köztársasági elnököt már egy új összetételű parlament választhassa meg. 

Kapcsolódó

Egy elnök, aki horgászik, podcastol, és bocsánatot is tud kérni

Kilenc éve iktatták be hivatalába Áder Jánost.

A közvetlen elnökválasztás bevezetésével a megkérdezettek 56 százaléka egyetért, 30 százaléka viszont nem.

A kormánypártok nem vették tárgysorozatba az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az MSZP alaptörvény-módosító indítványát, amely a köztársasági elnök megválasztásának szabályait módosította volna. Áder János 2022. március 13-án tölti ki második ötéves mandátumát. Az alaptörvény szerint utódját megbízatása lejárta előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal, azaz 2022 elején kell megválasztania az Országgyűlésnek.