Lakópark épülhet egy óbudai zöldterületen

2021.05.25. 20:32 Módosítva: 2021.05.26. 09:08
Bús Balázs volt óbudai polgármester állítja, a Főpolgármesteri Hivatal beépítési terve 2600 lakás és iroda felépítését teszi lehetővé a ritka növény- és állatfajtáknak is otthont adó zöldterületen.

Az elmúlt héten jelent meg az a videó, amiben Óbuda korábbi polgármestere, Bús Balázs a Mocsáros megvédésére buzdít mindenkit. Ennek nyomatékosítására petíciót is indított azt állítva, hogy a Főpolgármesteri Hivatal beépítési terve 2600 lakás és iroda felépítését teszi lehetővé a Mocsárosdűlő mostani, ritka növény- és állatfajoknak is otthont adó zöldterületén.

Közvetlen veszély biztosan nem fenyegeti az egybefüggő zöldterület szóban forgó dél-nyugati sarkát (a Mocsáros dűlő, Aranyhegyi út, Keled út által határolt háromszöget) mivel a Mocsárosdűlő teljes területét maga Bús Balázs vonta változtatási tilalom alá polgármestersége idején, ez a szabályozási védelem pedig jelenleg is érvényben van. 

A volt kerületi polgármester a videóban azonban azt állítja, a főváros vezetése a 268 ezer négyzetméternyi területet leválasztott és azt értékesítené, 

így akár luxus lakóparkok is épülhetnének itt.

Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor az előzményekről azt mondta, a kérdéses földterület a 80-as évek óta tartalék beépítésre szánt terület, mégsem történt ott semmiféle ingatlanfejlesztés. Mivel a főváros tulajdona, nem is nagyon számít ebben változásra. A területet egy nagy felszíni távhővezeték határolja el a Mocsáros természetileg értékes foltjától. A Fővárosi Önkormányzat a közelmúltban eltörölte el a főváros a településszerkezeti tervben a 80-as évek óta szintúgy fennálló tartalék beépítési terület státuszt, és átminősítette részben természeti területté, részben közparkká. A főtájépítész nagy előrelépésként tekint a döntésre, mivel az átsorolással megnyílt a rehabilitáció lehetősége előtt az út. Azt mondta:

A múlt héten az Aquincum-Mocsáros Egyesület meghívására személyes bejárást tartottunk, nagy létszámban voltak jelen a terület sorsa iránt érdeklődő civilek, helyi lakosok, velük átbeszéltük a fővárosi elképzeléseket. Begyűjtöttük az ötleteiket, ahogyan az interneten zajló közvéleménykutatás adatait is beépítjük a készülő stratégiai tervbe, ahol természetvédelmi szakértők bevonásával tervezzük az élőhely rehabilitáció lépéseit.

Bár a III. kerületi főépítész nem reagált megkeresésünkre, úgy tudjuk, a jelenlegi önkormányzati vezetés a változtatási tilalmat a kerületi szabályozási terv elkészültéig fenntartja. A főváros vezetésének Bardóczi Sándor szerint semmilyen határozott terve nincs a tartalék beépítési területtel, jelenleg azt vizsgálják a stratégiai tervben, hogy a mintegy 260 ezer négyzetméternyi területen elhelyezhető-e olyan parkoló felület, amely a Mocsárost látogató kirándulók számára megfelelő kiindulási pont lehet a tanösvényen.

Az Index érdeklődésére hétfőn Bús Balázs azt mondta, az akarják elérni, hogy ne csak az a 650 ezer négyzetméter, amiről a főpolgármester beszél, hanem a ma még beépítési tartalékterületnek számító 268 ezer négyzetmétere is, tehát  az egész Mocsárosdűlő maradhasson zöld terület.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.