Kígyóztak a sorok a kormányablakoknál, megfagytak a várakozók

IMG 2111
2021.05.25. 18:39
Szélben és hidegben várakoztak a kormányablakoknál. Volt, aki sikerrel járt, de volt, akivel csúnyán elbántak. Kedden nagy felfordulást okozott a sorszámhúzásos ügyintézés.

A járványhelyzet miatt a kormányablakokban november 11. óta csak azok intézhettek ügyeket, akiknek volt időpontjuk. Mától azonban sorszámhúzással is van lehetőség erre, így azok is mehetnek, akik az utóbbi időszakban valamiért nem tudtak időpontot foglalni. Az időpontfoglaló rendszerben sokszor okozott gondot, hogy csak hetekkel vagy akár egy hónappal későbbre kapott valaki időpontot. 

Így járt egyik kollégánk is. Kapóra jött, hogy időpontfoglalás nélkül meg tudja igényelni első jogosítványát. A napot a III. kerületben, a Harrer Pál utcai kormányablaknál kezdte. Nyolc órakor olyan sor volt, hogy ha beállt volna, nemhogy az ebédet, de még a vacsorát is ott fogyasztotta volna el. Átvillamosozott a Margit körúti kormányablakba, ahol ugyan volt sor, de negyvenperces várakozás után kézbe kapta a járművezetésre jogosító kérelmet. 

Nem volt ilyen szerencséje az Index egyik olvasójának. Kálmán arról panaszkodott, hogy lányának szerették volna elintézni a jogosítványt, de annyian várakoztak, hogy nem került sor rájuk. Mint írta, 

tíz hónapig tartott, hogy elsőre sikeresen levizsgázhasson autóvezetésből, most várhat egy hónapot a jogosítványára.

Egy másik olvasónk pedig azért volt ideges, mert három budapesti kormányablakban is sikertelenül próbálkozott, hogy frissítse a lakcímkártyáját, de zárás előtt egy órával is hatalmas tömeg várakozott. Az éves parkolást akarta elintézni, de addig nem kap matricát, amíg nem rendelkezik állandó budapesti lakcímmel. 

De a Pest megyei Tahitótfaluban sem kímélték a várakozókat. Kadosa Sándor azt mondta lapunknak, hogy a koronavírus-járvány miatt nem lehetett bemenni a kormányablak hivatalába, az utcán kellett várakozni. 

Négy és fél óra hideg szélben várakozás után, magyarul alig tudó biztonsági őrtől kapott félretájékoztatást követően három agyonfagyott ügyfélt is elküldtek zárás előtt pár perccel, többek közt gyerekes anyukát is. Fejenként öt-tíz perces, soron kívüli ügyintézésre lett volna szükségük, de bezárták az orruk előtt az ajtót

– számolt be a szerinte empátiamentes ügyintézésről.

Tény, hogy vannak olyan ügyek, amelyekhez nélkülözhetetlen a kormányablakokban történő személyes ügyintézés, de a hivatalos szervek most is arra kérik a lakosságot, hogy csak a halaszthatatlan ügyekkel keressék fel időpont nélkül a kormányablakokat.

A korábbi kormányzati intézkedések értelmében a lejárt személyi okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő hatvan napig érvényesek. A legújabb döntés szerint tehát idén november közepéig minden lejárt irat használható.

(Borítókép: Balogh Krisztina / Index)