Több mint a fél országra figyelmeztetést adtak ki, de azért van egy jó hírünk is

2021.05.25. 15:04

Tizenkét megyére adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezek a következők: Vas, Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

A nap további részében tehát inkább zivatarokra kell számítani, főleg a keleti határ közelében, ezekhez pedig intenzív csapadék – akár 20 milliméter – is társulhat, de nem lesznek ritkák a viharos széllökések és a jégeső sem. A délnyugati, nyugati határvidéken dörgés, villámlás ma a nap második felében nem zárható ki.

Úgy tűnik, 2021 az időjárás szempontjából is szokatlan jelenségeket mutat. Érdekesség ugyanis, hogy olyannyira szokatlanul hideg a májusi időjárás, hogy a Balaton ilyenkor általában 5-6 fokkal melegebb szokott lenni, de nem ebben az évben, jelenleg ugyanis csak 15-16 fokos a tó vize. Egyébként május végén már 20 fok környékére szokott felmelegedni a Balaton, június elején az esetek többségében már 20 foknál melegebb, és a strandolók ezrei lepik el a partokat.

A fürdőzni vágyóknak azonban még várniuk kell. Hogy mennyit, egyelőre rejtély, amit viszont biztosan tudni lehet, hogy ez a hőfok az elmúlt évek alapján átlagosan május elején jellemző.

A korábban említett jó hír pedig, hogy szerdán a kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható. Az Időkép szerint kitisztul az ég, napos, száraz, nyugodt időre van kilátás. A légmozgás gyenge, mérsékelt lesz, legfeljebb északnyugaton támadhat fel a szél, de erre is csak átmenetileg kell számítani. Délutánra 19–24 fokig melegszik a levegő.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

 A napsütés velejárója azonban az UV-sugárzás, ami szerdán előreláthatóan elég magas lesz, ezért érdemes lehet naptejet használni, ha úgy tervezi, hogy sokat tartózkodik majd a szabadban.