A Jobbik szerint Kövér László a választókat is elnémítja

D NOE20210412007
2021.05.25. 17:08
A keddi parlamenti ülés is napirend előtti csörtével kezdődött: Jakab Péter és Kövér László összecsapása újfent elnémítással, majd a jobbikos képviselők kivonulásával végződött.

„Egy spontán reakció volt, mert úgy gondoltuk, ebben a helyzetben nem maradt más lehetőségünk, mint hogy teljes mellszélességgel képviseljük azt az egységet, ami a Jobbik frakcióját jellemzi” – jelentette ki Szilágyi György, a Jobbik alelnöke és frakcióvezető-helyettese az Indexnek. Az ellenzéki pártot azután kerestük meg, hogy a keddi parlamenti ülésen Kövér László házelnök ismét elvette a szót Jakab Pétertől, a Jobbik frakcióvezetőjétől.

Lapunk kérdésére válaszul Szilágyi György elmondta: Kövér László már rég átlépte a Rubicont azzal, hogy „kommunista időket idéző, pártállami módszerekkel” fojtja bele a szót a legnagyobb ellenzéki frakcióval rendelkező párt vezetőjébe.

Szilágyi György szerint a „féldiktatórikus házvezetés”, vagyis hogy elveszik a szót Jakab Pétertől, azért is problémás,

mert a Jobbik frakcióvezetője a nép hangját viszi be a parlamentbe, és azokat a kérdéseket teszi fel, amelyeket az emberek szeretnének.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta: az ellenzéki párt frakciójának minden egyes képviselője a választópolgárok akaratából és szavazatával ül bent a parlamentben.

Amikor Kövér László elveszi Jakab Pétertől a szót, akkor nemcsak a Jobbik frakcióvezetőjétől veszi el, hanem az emberektől is, akik bejuttatták a Jobbik képviselőit a parlamentbe

– fogalmazott Szilágyi György.

A keddi parlamenti ülésen Jakab Péter a napirend előtti felszólalásában felidézte, hogy Kövér László a múlt héten sokadik alkalommal vonta meg tőle a szót. Erre a házelnök figyelmeztetésben részesítette. Jakab Péter ugyanakkor azt mondta, Kövér László akármit is tesz, nem tudja elhallgattatni. A házelnök azonban kikapcsolta a frakcióvezető mikrofonját, mire a jobbikos képviselők kivonultak az ülésteremből.

Kövér László a múlt héten azért vette el a szót Jakab Pétertől, mert leficsúrozta a kormánypárti képviselőket. Emellett a házelnök egy rekordnagyságú, 9,6 millió forintos büntetést is kirótt a Jobbik frakcióvezetőjére.

(Borítókép: Szilágyi György napirend előtti felszólalása az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 12-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)