Tovább ritkítják a szúnyogállományt

2021.05.25. 14:02

A szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés mellett már a kifejlett rovarok gyérítése is megkezdődött − tájékoztatta a szúnyoggyérítési programért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

A kifejlett vérszívók gyérítése első alkalommal a Tisza-tónál kezdődött meg, mintegy hatezer hektárnyi területen, a lárvák elleni biológiai módszert pedig a Duna mentén Budapest, Baja, Mohács és Sopron környékén alkalmazzák a héten. A kifejlett rovarok elleni készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki az érintett települések belterületén.

Az egyik alkalmazott módszer az úgynevezett melegködképzés, amely korlátozhatja a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken nem alkalmazzák. A másik az úgynevezett ULV-módszer (ultra low volume), vagyis finomcseppes eljárás, amelynek alkalmazásakor hő hozzáadása nélkül juttatják ki az irtószert.

A tájékoztatás szerint az alkalmazott készítmény  a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan és hamar lebomlik. A permetezést késő este és éjszaka végzik, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra sem jelent veszélyt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás