Pártot alapított Varga-Damm Andrea, a parlagon maradt választókat szólítaná meg

D  TT20201214010
2021.05.25. 19:03
Alternatíva kell azoknak a választóknak, akik nem akarnak sem a kormányoldalra, sem pedig az összefogáspárti ellenzékre szavazni – mondta az Indexnek Varga-Damm Andrea volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő, aki Reformerek néven új pártot alapított.

A Jövő TV számolt be elsőként az új párt zászlóbontásáról, amelyen jelen volt és beszédet mondott Szalma Botond, a KDNP volt budapesti elnöke is.

Varga-Damm Andrea szerint az embereknek szociális, egzisztenciális biztonság, tiszta jövőkép, nyugalom és béke kell, de ezt az elmúlt harminc év kormányzása csak egy nagyon szűk rétegnek adta meg.

Szalma Botond arról beszélt, hogy a két politikai oldal – a kormányoldal és a hatpárti ellenzék – nem azért küzd és vitatkozik egymással, mert rendszert szeretne váltani, hanem azért, mert hatalmat akar.

Azt is hozzátette, hogy Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének vissza kellene lépnie a politikától, ugyanis az ő jelenléte csak visszatartó erő sokak számára az ellenzéki összefogásban.

Bohóckodásnak tartják az előválasztást

Varga-Damm Andrea az Indexnek elmondta, valójában a pártjuk már 2020 júliusában megalakult, októberre pedig bejegyezték. A zászlóbontásra azért csak most került sor, mert megvárták, amíg a járványhelyzet enyhül, és szélesebb körben jelenthetik be a párt megalakulását.

Szalma Botond nem vezetője és nem is tagja a pártnak, „szabad kártyája van, egy olyan hiteles értelmiségi, akit meg lehet szólaltatni”.

Azért a Reformerek nevet választották az új pártnak, mert olyan politikát képviselnek, amely újraépítené Magyarországot. Továbbá az is szempont volt, hogy nem lehet rövidíteni, azaz mindig ki kell mondani, amikor valaki a pártról beszél.

Szándékosan nem akartak az elnevezésbe ideológiai jelzőt tenni, de a volt jobbikos képviselő szerint így is könnyen érthető, hogy mit képviselnek.

A Reformerek a parlagon maradt választókat szeretné megszólítani. Varga-Damm Andrea ehhez hozzátette: mindegyik közvélemény-kutatás a választók 27-30 százalékát azonosítja úgy, hogy a Fideszre már nem szavaznának, viszont az ellenzéki összefogásban sem látják a valódi politikai alternatívát.

A politikus úgy véli, potenciális támogatóik közé tartozhatnak a Fidesz-árvák is, akik egy jobboldali pártra szeretnének szavazni, „de az egyetlen megmaradt jobboldali párt már beállt Gyurcsányék mögé”.

A volt jobbikos képviselő ugyanakkor azt is mondta: a választópolgárok hatottak rá, hogy ne kezdjen el bal-jobboldalazni, és inkább képviselje a közjót, illetve ügyek mentén politizáljon.

A Reformerek politikájának tartalmi része (kormányzati elképzeléseik, társadalomszemléletük, gazdaságpolitikai megoldásaik) azonban „a klasszikus jobbközép” irányba húz.

Nem akarjuk az ideológiai vitákkal a lényegről elterelni a figyelmet

– szögezte le Varga-Damm Andrea.

Varga-Damm Andrea független képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 19-én
Varga-Damm Andrea független képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 19-én
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A szintén volt jobbikos képviselő, Bencsik János által alapított Polgári Válasz és a Reformerek közötti különbségről a politikus azt mondta: a Polgári Válasz szimbolikus politizálást folytat, míg a Reformerek a konkrétumokkal foglalkozna. Például hogyan lehet megreformálni az egészséget, az oktatást, a munkáltatói és munkavállalói jogokat.

A Reformerek célja a kormányváltás és az, hogy a párt bejusson a parlamentbe 2022-ben. Mind a 106 választókerületben indulni akarnak.

Ahol azonban azt látják, hogy olyan összefogáspárti jelölt van, akinek tényleg van esélye legyőzni a Fideszt, ott nem indítanak saját jelöltet.

Azzal számolnak, hogy hat-hét olyan választókerület lesz, ahol tényleg esélyes összefogáspárti jelölt nyeri az előválasztást.

Utóbbiról nincs jó véleménye Varga-Damm Andreának. Bohóckodásnak és szemfényvesztésnek tartja, amit ráadásul szerinte „szét fog trollkodni a Fidesz”. Az Indexnek azt is mondta,

önmagában nem lesz elég, hogy kiállítanak valakit, az emberek meg fogják nézni, hogy kicsoda a jelölt.

Varga-Damm Andrea kifejtette: az összefogáspárti ellenzék nem veszi figyelembe azokat a szavazókat, akik egyik nagy tömbre sem akarnak szavazni. Azt pedig nem tartja demokratikusnak, hogy a hatpárti ellenzék akarja megmondani, ki lehet jelölt, ki indulhat el a kormányoldallal szemben.

A politikus arra figyelmeztet,

ha nincs alternatívája az ellenzéki tömb felé el nem kötelezett szavazóknak, megvan a veszélye annak, hogy lesznek olyanok, akik inkább a Fideszre szavaznak.

Varga-Damm Andrea szerint az összefogáspárti ellenzék a kamupártozással is a Fidesz irányába tolhatja a szavazók egy részét. A politikus amúgy sem látja értelmét az ilyen vádaknak.

Miért, a Párbeszéd a maga fél százalékával, vagy az LMP az egy-két százalékával nem kamupárt?

– tette fel a kérdést.

Varga-Damm Andrea azt is megjegyezte: az összefogáspárti ellenzék nem is akar igazán kormányváltást, és sokan csak azt szeretnék, hogy a pártjuknak legalább harminccal több képviselője legyen a parlamentben.

Marha kényelmes, sok pénzt kapsz, nincs felelősséged, hőzönghetsz négy évig, de ha 2022 után olyan lesz, mint 2010 előtt, akkor fél év alatt tényleg elzavarják őket az emberek

– fogalmazott a politikus.

A 2018-as országgyűlési választás óta – a Reformereken kívül is – már több leágazása van a Jobbiknak: a pártból kivált radikális szárny hozta létre a Mi Hazánk Mozgalmat, Volner János, a Jobbik volt alelnöke Volner Párt néven indított új formációt, Bencsik János országgyűlési képviselő Polgári Válasz néven alapított pártot.

(Borítókép:  Varga-Damm Andrea független parlamenti képviselő beszél Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselésével összefüggésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat sikeres megrendezéséhez és megszervezéséhez kapcsolódó rendelkezésekről szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 14-én. Foró:  Kovács Attila / MTI)