Fürjes Balázs vállalja a vitát, ha megvan, ki az ellenzéki ellenfele

DSC6691
Ellenzéki polgármesterrel is egyeztetett az indulása előtt a választókerület problémáiról. Elismeri, hogy matematikailag nem ő az esélyesebb, de szerinte a szavazókat nem lehet csak úgy automatikusan összeadni. A vitát a demokratikus politizálás részének tartja. Logikus döntésnek nevezte, hogy kivették a hatásköréből a Diákvárost és a Fudan Egyetemet. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára volt az Index Kibeszélő című műsorának vendége.

Nemrégiben jelentette be a közösségi oldalán Fürjes Balázs, hogy Budapest 3. számú országgyűlési egyéni választókerületében (a XII. kerület teljes egészében, a II. kerület csak részben tartozik hozzá) indul a Fidesz–KDNP képviselőjelöltjeként a 2022-es országgyűlési választáson.

Fürjes Balázs vállalja a vitát, ha megvan, ki az ellenzéki ellenfele

Az államtitkár elmondta: mielőtt felelős döntést hozott volna a jelöltségéről, több beszélgetést is lefolytatott. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester mellett Varga Mihály és Gulyás Gergely miniszterekkel egyeztetett, sok budai polgárnak kérte ki a véleményét, illetve leült Őrsi Gergellyel, a II. kerület ellenzéki hátterű polgármesterével is a budai kihívásokról és a lehetséges megoldásokról.

A legjobb megoldás megtalálása érdekében érdemes időnként átlépnünk a párthatárokon, és nem csak pártalapon nézni a világot

 – jegyezte meg Fürjes Balázs.

Visszautasította azokat a sajtóspekulációkat, hogy a Fidesz elengedte volna Budapestet a 2019-es önkormányzati választások ellenzéki sikerei után.

Azzal kapcsolatban, hogy sem Varga Mihály, sem pedig Gulyás Gergely nem indul már egyéniben a 2022-es választáson, kifejtette: országos politikusok, akik országos ügyekkel foglalkoznak, így csak idejük töredékében tudnak a választókerületükkel foglalkozni, Budapestnek viszont olyan jelöltekre van szüksége, akik jelen tudnak lenni abban a térségben, ahol indulnak.

Fürjes Balázs elismerte: bár matematikailag kevesebb esélye lehet a győzelemre az egyelőre még nem ismert ellenzéki ellenfelével szemben, úgy véli, a választókat nem lehet automatikusan összeadni. Azok az ellenzéki pártok, amelyek ezt teszik, valójában „lekezelik az embereket”.

Az államtitkár szerint azonban az emberek nem felejtették el, hogy a most összefogó ellenzéki pártok korábban élesen kritizálták a Gyurcsány Ferenccel, illetve a szocialistákkal való együttműködést, most mégis egymás keblére borulnak. „Ezek egymással nehezen összeegyeztethető dolgok. A budai polgárok ezt tudják” – tette hozzá Fürjes Balázs.

Arra a kérdésre, hogy kiállna-e vitázni ellenzéki ellenfelével, úgy fogalmazott:

A vita jó dolog, a vita a demokratikus politika része. Sőt azt is mondanám, hogy vita nélkül nincs demokrácia.

Majd arról is beszélt, hogy sokakkal ellentétben nem károsnak, inkább konstruktívnak tartja a vitát. Azt is mondta: minden vita közelebb visz a legjobb megoldás megtalálásához.

Azért, hogy a választópolgárok tisztán lássanak, érdemes vitatkozni. Azt megígérhetem, ha kiderül, hogy ki az ellenzéki kihívóm, állok rendelkezésére

– jelentette ki Fürjes Balázs.

A közbevetésre, hogy Orbán Viktor miért nem állt ki 2006 óta senki ellen sem egy miniszterelnök-jelölti vitában, azt válaszolta:

Vitáról akkor lehet szó, ha teljesen világosan egyetlenegy kihívó van. Ez a helyzet még sosem állt elő.

Az államtitkár szerint a miniszterelnök-jelölti vita esetében már réges-régen nem állnak fenn azok az alapfeltételek sem, amelyek a választópolgárok számára haszonnal járnának.

Az Index Kibeszélő című műsorában az is kérdés volt, hogyan érintette Fürjes Balázst, hogy a kormány kivette a hatásköréből a Diákváros és a kínai Fudan Egyetem megvalósításának projektjét, ezzel egyidejűleg pedig odaadta Palkovics Lászlónak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőjének.

Az államtitkár természetesnek és logikusnak nevezte a döntést, amelyben „semmi szokatlan nem volt”. De azt is kijelentette:

Én csapatjátékos vagyok, ha azt gondolnám, hogy nincs jobb helyen, azt se mondanám most el önnek, mert a csapatjátékos az öltözőben fogalmazza meg a véleményét, és nem a sajtó munkatársai előtt.

Aztán ismét hangsúlyozta, tényleg azt gondolja, hogy a kormány jó döntést hozott, mert két felsőoktatási projektről van szó, ezért logikus, hogy a kettőnek egy gazdája legyen. 

Sok sikert kívánok Palkovics miniszter úrnak a nem könnyű feladathoz

– fogalmazott Fürjes Balázs.

A műsorban szó esett még arról, hogy az államtitkár

  • mit gondol a Fudan Egyetem elleni tüntetésről, illetve egy népszavazás lehetőségéről;
  • kiknek üzent, amikor korábban a NER-arisztokrácia urizálásáról kérdezték;
  • miként látja a polgári Magyarország eszméjét;
  • melyik magyar nótáról mondja azt, hogy az összefoglalja a Fidesz krédóját.

A Kibeszélő legújabb adását a cikk elején lévő lejátszóra kattintva tekintheti meg, ha inkább csak meghallgatná, alább találja a podcastverziót:

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)