Már 500 magyar lélegeztetőgép is van, miközben a kormány több ezertől akar megszabadulni

2021.05.26. 08:35

Eddig 500 magyar fejlesztésű lélegeztetőgépet gyártottak le, a készülékek veszélyezheti tartalékban, raktárban vannak – derül ki az RTL Klub Híradó riportjából.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő írásban kérdezte a kormányt, hogy a magyar fejlesztésű eszközök gyártására mennyit költöttek, hány gép készült és ezeket hol használják. Schanda Tamás államtitkár azt közölte, hogy a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépek tesztelése sikeres és eredményes volt, Hadházy Ákos úgy érzi, nem kapott kielégítő választ.

Az RTL Klub Híradó kérdését azonban megválaszolták. E szerint 500 magyar fejlesztésű lélegeztetőgépet gyártottak, és a készülékek – ahogy fogalmaztak – veszélyhelyzeti tartalékban, raktárban vannak. Ugyanez a helyzet a külföldön vásárolt készülékek nagy részével.

A kormány ugyanis külföldről is vásárolt lélegeztetőgépeket.  A járvány kezdetén 2000 készülék volt az országban, és bár a kormány korábban úgy számolt, hogy maximum nyolcezerre lehet szükség, végül csaknem 17 ezret vásároltak 300 milliárd forintért.    Az Országos Kórházi Főigazgatóság havonta 90 millió forint bérleti díjat fizet utánuk, és bár a kormány szeretne megszabadulni egy részüktől, eladni neme, csak elajándékozni tudja őket.