Varga Judit engedélyével naponta ötször lehetett titokban megfigyelni valakit Magyarországon

2021.05.26. 12:58

Április közepéig 499 esetben kaptak engedélyt a titkosszolgálatok Varga Judit igazságügyi minisztertől, hogy valakit tudta nélkül akár rejtett kamerával is megfigyeljenek, lehallgassanak, a lakását titokban átkutassák, vagy hogy éppen a leveleit elolvassák. Ez alapján idén jóval aktívabbak voltak a titkosszolgálatok, mint tavaly, összességében pedig az a tendencia, hogy

évről évre nő az ilyen miniszteri engedéllyel végzett titkos műveletek száma

– derül ki a 168.hu közérdekű adatigénylésére a tárca által megküldött számokból. Ezek alapján rávilágítanak arra is, hogy ez átlagban naponta csaknem öt titkos művelet jóváhagyását jelenti. Ehhez képest tavaly egész évben összesen 1285 ilyen estre kértek engedélyt.

Azonban itt még nincs vége. A növekedést ugyanis jól érzékelteti, hogy 2015-ben még csak 1038 ilyen művelet volt, 2016-ban 1151, 2017-ben pedig 1256. Írnak arról is, hogy a 2021-es adat csak a jéghegy csúcsa, ugyanis ennél sokkal több lehet a titkos információgyűjtések száma, hiszen végezhetnek olyan információgyűjtést is, amelyhez sem bírói, sem pedig miniszteri jóváhagyásra nincs szükség, csak elég az adott szakszolgálat főigazgatójának engedélye.