Hétfőig még lehet az adóból a sportot támogatni

2021.05.27. 06:48 Módosítva: 2021.05.27. 06:49

Hétfőig még lehet támogatni a sportot. Eddig várja az adóhivatal ugyanis a társasági adóbevallást. Könnyebbség, hogy az összeg a július 1-től kezdődő sportévben is felhasználható, tájékoztatta az MTI-t Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy május 31-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz a társasági adóbevallást, de mivel a koronavírus-válságban nem lehet szigorú szankciókat társítani a határidő elmulasztásához, ezért a járvány miatt nincs mulasztási bírság, ha június 30-ig beérkezik az igazolási kérelemmel együtt a bevallás és a fizetendő adó is.

Látványcsapatsport-támogatás esetén azonban fontos a május 31-ei határidő betartása. Az adóhivatal ugyanis akkor teljesíti a kedvezményezett szervezet részére az átutalást, ha a cég a bevallást határidőn belül nyújtja be, és az adót az esedékességig megfizeti.

Fő szabály szerint az adót is eddig az időpontig kell megfizetni. Ha befizetés az eredeti esedékességig nem történik meg, akkor külön kérelem alapján az adóhivatal mégis átutalhatja a kedvezményezettnek az összeget, feltéve, hogy a befizetést a cég az esedékességet követő 15 napon belül pótolja.

A társaságiadó-bevallásban tehető sportcélú felajánlás lényeges feltétele a kedvezményezett célhoz kapcsolódóan kiállított igazolás. Az pedig nagy könnyebbséget jelent a támogatott szervezeteknek, hogy a következő, július 1-jén kezdődő támogatási időszakra kiállított igazolás alapján is felajánlható az adó.

Tállai András úgy értékelt, hogy az adókedvezmény beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Elmondta, tíz év alatt négyszeresére nőtt az igazolt kézilabdázók száma. Hozzátette, hogy 2019-ben 8700 cég nyilatkozott a társasági adóbevallásában látványcsapatsport-támogatásról.