Jön az újabb hidegfront, hétvégén öt fokig hűlhet a levegő

2021.05.27. 16:39

Csütörtök délután általában napos, gomolyfelhős időre van kilátás, az északkeleti határszélen néhol záporral. Hidegfront érkezik, így nyugat felől egyre többfelé beborul, és a front nyomán eső, zápor is várható – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Az MTI-hez eljuttatott közleményből kiderül: éjszaka kelet felé halad a csapadékzóna, miközben gyengül az intenzitása – a legtöbb csapadék a Dél-Dunántúlon lesz. Hajnaltól nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, kiderül az ég, de a Tisza vonalától keletre még felhős időre van kilátás, néhol záporesővel.

Pénteken napközben erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja a napsütést, ám csak néhol alakulhat ki záporeső, kis eséllyel zivatar is. Az északi, északnyugati szél időnként megerősödik, a magasabban fekvő helyeken viharos közeli széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10, 15 fok között alakul, de a Dunántúl nyugati, északnyugati részén 7–10 fok lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 19 és 24 fok között valószínű.

Az utolsó tavaszi hétvége

Bár lesz napsütés, az utolsó tavaszi hétvégén ismét több eső várható. Emellett továbbra is hűvösebb lesz az ilyenkor szokásosnál, napközben néhol csak 15 fokig melegszik fel a levegő, hajnalban pedig 5 fokot is mérhetnek.

Szombaton a napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Északkeleten, keleten többfelé, másutt elszórtan alakulhat ki zápor, néhol zivatar. A legkisebb eséllyel délnyugaton valószínű csapadék. A szél sokfelé megélénkül, néhol megerősödik. A leghidegebb órákban 6–13 fok lesz, napközben 18–22 fokig melegszik fel a levegő.

Vasárnap északkeleten, keleten több helyen valószínű eső, zápor, helyenként zivatar is lehet. Másutt több órára kisüt a nap, és inkább csak elszórtan alakul ki záporeső. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a légmozgás. Hajnalban 5–12, a legmelegebb délutáni órákban 15–21 fok lesz a jellemző. A csapadékos tájakon lesz a hűvösebb – olvasható az előrejelzésben, amelyben megjegyezték: hétvégétől időjárásunkat egy magassági hidegörvény alakítja, így az előrejelzések bizonytalansága a szokásosnál nagyobb.

Láthatáron a nyár

Az Időkép előrejelzésében az olvasható, hogy most ugyan hűvösebb napok következnek, a jövő hét közepétől azonban fokozatos melegedés előjelei mutatkoznak.

A hét további részében egy hidegfront mögött hűvösebb, szelesebb napok várnak ránk. Hétvégén és még a jövő hét elején is csak kevés helyen haladhatjuk meg a 20 fokot, szórványosan záporokra, zivatarokra is kell számítani.

Az átlagosnál hűvösebb időszak a jövő hét közepétől azonban megtörni látszik. A valószínűségi előrejelzések szerint a hét második felében egyre melegebb légtömegek érkeznek, így

fokozatosan beköszönt a nyár.