Vakcinaszélhámos élt vissza a tajszámával, nem kaphatja meg a Pfizert egy 16 éves lány

2021.05.27. 20:37

Nem kaphat oltást egy 16 éves lány, mert valaki már regisztrált, majd oltakozott a tajszámával. A család akkor szembesült a problémával, amikor a lány regisztrált a Pfizer-vakcinára, ám jogosultság hiányára hivatkozva visszautasította a rendszer – írja az Átlátszó.

Elértek telefonon egy ügyintézőt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szombathelyi kirendeltségén, aki közölte: a lány tajszámával január 11-én az első oltást, februárban a második oltást vették fel külföldi útlevéllel a Semmelweis Egyetemen.

Kapcsolódó

Vakcinaforradalom: napirenden a gyermekek oltása

A Pfizer után a Moderna is nagy előrelépést mutat, a Sinopharm is vizsgálja a lehetőségeket.

A Semmelweis Egyetemen közölték: három rendszerben tartják nyilván az oltásokat, de ennek ott nyoma sincs. A család ezután Szombathelyen a jogi és adatvédelmi főosztály vezetővel, a Védelmi Bizottsággal és a Tisztifőorvosi Hivatallal egyaránt kapcsolatba került. Majd a következő lépés már az volt, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Országos Tisztifőorvosi Titkárság – Müller Cecília megbízásból – felszólította a Semmelweis Egyetem Jogi és Igazgatási Főigazgatóságát a probléma rendezésére.

Ezúton tisztelettel kérjük az adatvédelmi probléma megoldását, a téves rögzítés tényét törölni szíveskedjenek, hogy mielőbb megtörténhessen az oltásra történő időpontfoglalás

– idézi az utasítást az Átlátszó. Az érintett család elmondta: mindenki nagyon pozitívan állt az esethez, mindenki segítőkész volt, de megoldás sajnos még mindig nincs. Mint írják, legutóbb Merkely Béla titkárságát keresték meg, hogy újra (ott is) kérvényezzék az oltást.