Pálinkás József is megméretteti magát a miniszterelnök-jelöltségért

09
2021.05.27. 14:00
Azután, hogy az Új Világ Néppárt (ÚVNP) megállapodott a hatpárti ellenzéki összefogással az előválasztáson való indulásukról, előbbi azt is bejelentette, hogy Pálinkás József elindul miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson.

„A párt május 25-én megtartott közgyűlése ellenszavazat nélkül támogatta a párt elnökének jelöltségét. A napokban született megállapodás a hatpárti összefogás képviselői és az Új Világ Néppárt között arról, hogy az ÚVNP önálló jelölőszervezetként saját jelöltjeivel vesz részt az őszi előválasztásokon, így Pálinkás József is az Új Világ Néppárt színeiben indulhat majd az előválasztáson” – közölte az ellenzéki párt a Facebook-oldalán.

Az Új Világ Néppárt tavaly októberben alakult Pálinkás József vezetésével, aki azt is jelezte, hogy szívesen megmérettetné magát miniszterelnök-jelöltként egy előválasztáson.

Az újdonsült pártelnöknek nem ez az első lépése a politikában, 1991-től 1996-ig a Magyar Demokrata Fórum tagja volt, majd a párt szakadását követően alapítója lett a Magyar Demokrata Néppártnak, innen 1998-ban lépett tovább a Fideszbe.

Az első Orbán-kormány idején az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára volt, 2001-től a tárcát is vezette. A 2006-os országgyűlési választáson a Fidesz Hajdú-Bihar megyei területi listájáról szerzett parlamenti mandátumot, amelyről lemondott, illetve a Fideszből is kilépett, miután a Magyar Tudományos Akadémia elnökévé választották.

Pálinkás József az elmúlt években eltávolodott a Fidesztől, 2018 óta leginkább úgy jelent meg a nyilvánosság előtt, mint a Fideszből kiábrándult konzervatív értelmiség – az úgynevezett Fidesz-árvák – egyik legismertebb arca.

Az Új Világ Néppárt elnökeként nemrégiben az Indexnek is megerősítette: továbbra sem zárkózik el attól, hogy miniszterelnök-jelöltként mérettesse meg magát, de pártja szerepéről az ellenzéki összefogásban akkor még zajlottak a tárgyalások.

Egy május 21-i sajtótájékoztatón aztán Pálinkás József már arról beszélt a momentumos Hajnal Miklóssal és a jobbikos Szabó Gáborra közösen tartott sajtótájékoztatóján, hogy az Új Világ Néppárt saját jelöltekkel vehet részt az őszi ellenzéki előválasztásokon.

Az ellenzéki összefogásban részt vevő pártokkal megegyezés született arról is: amennyiben az Új Világ Néppárt önálló frakcióalapításához szükséges – vagyis legalább öt – egyéni jelöltje valamely körzetben nyer az előválasztáson, az előválasztás után napirendre tűzik a hatpárti szövetség hétpártira bővítésének kérdését.

Ha mégsem nyer előválasztást az Új Világ Néppárt legalább öt képviselője, akkor jelöltjeik az előzetesen választott frakciókba tudnak majd beülni egyéni győzelmük esetén.

A hatpárti ellenzék februárban állapodott meg – többek között – arról, hogy az előválasztáson induló jelölteknek előre jelezniük kell: a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak majd csatlakozni.

Az Új Világ Néppárt arra kérte az összefogást, hogy nyilatkozzanak egyértelműen: lehetővé teszik-e további, szintén kormányváltást kívánó pártok indulását az előválasztásokon.

A májusi megállapodást követően a közös sajtótájékoztatón Pálinkás József közölte: több választókerületben is jelölteket fognak állítani, 25-30 olyan képviselőjelölttel rendelkeznek, akik indulnak a párt színeiben.

„Nem vagyok senkinek sem a lekötelezettje”

Pálinkás József az Indexnek azt mondta: egyelőre „hat és fél párt” együttműködéséről lehet beszélni, és akkor lesz majd hétpárti az ellenzéki összefogás, ha az Új Világ Néppárt legalább öt jelöltje megnyeri az előválasztást.

Ha a számukra nem kedvező módon ötnél kevesebb jelöltjük lesz, akkor mindegyikőjük eldöntheti, hogy ha parlamenti mandátumot is szereznek, akkor melyik párt frakciójába kívánnak beülni.

Pálinkás József azt nem kívánta megosztani, hogy az ellenzéki összefogást alkotó hat pártból számára melyik a legszimpatikusabb, de azt elmondta:

az Új Világ Néppárt belső közvélemény-kutatása alapján a tagságuk többsége a Momentumot és a Jobbikot preferálja, ugyanakkor a jelöltjeik négy-öt pártot is megneveztek a hatpárti ellenzékből.

Arról még folynak a tárgyalások, hogy az Országos Előválasztási Bizottságba delegáljanak-e tagot, illetve az a céljuk, hogy helyi szinten is jelen legyen mindenhol az Új Világ Néppárt a választási bizottságokban.

A pártelnök a miniszterelnök-jelölti előválasztás mellett képviselőjelöltként is arra készül, hogy megméretteti magát Hajdú-Bihar megyei 1. számú országgyűlési egyéni választókerületében (székhelye: Debrecen).

Pálinkás József nem tartja hátránynak, hogy a többi miniszterelnök-jelölthöz képest későn jelentette be az indulását. Az Indexnek az mondta, mindenképpen meg akarták várni az Új Világ Néppárt tagságának hivatalos döntését.

Azt is hangsúlyozta: most az szolgálja a legjobban a kormányváltást, illetve a politikai irányváltást, ha csatlakoznak a színes ellenzéki együttműködéshez, és ott képviselnek egy pragmatikus polgári értékrendet.

Pálinkás József kifejtette: bár az ideológiai jelzőknek ma már nincs olyan világos megkülönböztető ereje, mint korábban, az Új Világ Néppárt egy piacpárti, szabadelvű, konzervatív, de a szolidaritás iránt érzékeny, a balközéppel együttműködni tudó párt.

Az együttműködést ki kell szélesíteni ahhoz, hogy Magyarországon a jelenléginél sokkal tisztességesebb politikai viszonyokat teremtsünk

– fogalmazott a pártelnök.

Arra a kérdésre, mi lehet az erőssége az eddig bejelentett miniszterelnök-jelöltekkel szemben, kiemelte: a többiekhez képest többéves kormányzati tapasztalata van, az is a hitelessége mellett szól, hogy különböző vezető pozíciókban közel harminc évet töltött el.

Hozzátette: abban a helyzetben van, hogy nem önmagát kell megvalósítania, így tud az ország érdekeiért dolgozni. „Nem vagyok senkinek sem a lekötelezettje, vagy a foglya” – szögezte le Pálinkás József.

(Borítókép: Pálinkás József 2018. július 19-én. Fotó: Huszti István / Index)