Emlékmű épül a Hableány áldozatainak tiszteletére

2021.05.28. 08:46

Holnap lesz a második évfordulója Magyarország eddigi legsúlyosabb polgári hajókatasztrófájának, amelyben huszonnyolcan, köztük huszonhat dél-koreai állampolgár vesztette életét.

Az áldozatok tiszteletére emlékmű épül. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Park Csul Min, Dél-Korea budapesti nagykövete:

A Hableány-katasztrófa áldozatai előtt tisztelgő emlékmű remélhetőleg a koreai és a magyar emberek számára is jelentőségteljes szimbólummá válik, intő jelként szolgálva, hogy hasonló tragédiák soha többé ne következzenek be. 

Park Csul Min méltatta a magyar kormány együttműködését a baleset körülményeinek a feltárásában, valamint a tragédia áldozatainak emléket állító emlékmű tervét.

Ez, valamint a magyar emberek részvét-megnyilvánulásai mind segítettek feldolgozni a veszteséget 

– hangoztatta a nagykövet. Háláját fejezte ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, hogy a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségével és az V. kerülettel együttműködve emlékhelyet hoz létre a Margit híd pesti hídfőjénél a tragédia emlékére.

Az emlékhelyet hétfőn adják át, ebből az alkalomból a koreai külügyminisztérium magas rangú delegációt küld Budapestre.

Az emlékmű felállításával kapcsolatos konzultációk 2019 végén kezdődtek meg a magyar és a szöuli kormány között, majd tavaly októberben a magyar kormány bejelentette, hogy az emlékmű felállítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősíti.

A dél-koreai nagykövet sajnálatosnak nevezte viszont, hogy a Viking Sigyn szállodahajó kapitányának tavaly márciusban kezdődött tárgyalása a koronavírus-járvány miatt megtorpant. A koreai kormány a gyászoló családokkal együtt reméli, hogy a tárgyalás zökkenőmentesen halad előre, lehetővé téve a baleset okainak alapos feltárását és a felelős személy felelősségre vonását.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport