Operatív törzs: itt az indiai mutáns

2021.05.28. 11:41 Módosítva: 2021.05.28. 12:05

Magyarországon is jelen van a koronavírus indiai mutációja – jelentette be az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az országos oltási munkacsoport vezetője, György István.

György István az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2021. május 28-án
György István az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2021. május 28-án

Felidézte, hogy december 26-án érkezett az első vakcinaszállítmány Magyarországra, majd február 4-én létrehozták az oltási munkacsoportot és a megyei oltási munkacsoportokat a megyei védelmi bizottságokkal.

Március 8-án értük el az egymillió beoltottat, március 31-én a kétmillió beoltottat, április 13-án a hárommilliót, május 22-én átléptük az ötmilliót. Nagyon közel járunk ahhoz, hogy mindenki megkapja az oltást, aki kérte – félmillióan vannak, akik regisztráltak, de még nem kaptak vakcinát. Őket arra kérem, vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal, vagy foglaljanak időpontot az interneten

– mondta György István, hozzátéve, hogy a teljes lakosság 52 százaléka már megkapta az oltást.

Az államtitkár elmondta, 280 ezer AstraZeneca-vakcina, valamint Moderna-vakcina is érkezett Magyarországra, ezeket a második körös oltásokra biztosítják. Az egydózisú Janssen-oltóanyagból 84 ezer érkezett, ezeket az oltóbuszokon oltják el – tette hozzá.

Javuló járványügyi adatok

A magyar emberek fegyelmezettségének, az oltások elfogadásának, a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a koronavírus-járvány harmadik hulláma lecsengőben van Magyarországon 

– mondta Müller Cecília. A tiszti főorvos ismertette, hogy péntekre 448 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 28 beteg. Kórházban 999 beteget ápolnak, és 121-en vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában elmondta, tegnap 25 ezer első oltást és 117 ezer második oltást adtak be.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy az egyéni védelemre kell fektetni a hangsúlyt. Mint mondta, a járvány kedvező adatai eltántoríthatnának minket azoktól a tényektől, amelyek ma is ugyanúgy érvényesek, mint a járvány elején, azaz a védtelenek ma is veszélyeztetettek – mondta, majd arra kérte a lakosságot, hogy együtt folytassuk tovább a védekezést, hiszen a vírus még jelen van.

A korábbi héthez képest azonban egyértelműen megállapíthatjuk a kedvező járványügyi helyzetet – mondta, majd részletezte, hogy

  • a fertőzöttek átlagéletkora 42 év,
  • a fertőzöttek 54 százaléka nő, 46 százaléka férfi,
  • a gyógyultak átlagéletkora 43 év,
  • a 20. héten a regisztrált új fertőzöttek 21 százalékát a 40–49-es korosztályból, 19 százalékot a 30–39 éves korosztályból, 15 százalékát az 50–59 évesek közül, 13 százalékát a 20–29 évesek közül azonosították,
  • a fertőzöttek többségét az aktív, munkaképes korú lakosság teszi ki,
  • a fertőzöttek 14 százaléka budapesti, 13 százaléka Pest megyei, 9 százaléka Borsod-Abaúj-Zemplén megyei,
  • a fertőzöttek 95 százaléka valamilyen egyéb, krónikus betegséggel küzdött.

Nem ismer határt az indiai mutáns

Müller Cecília elmondta: a vírus nem ismer országhatárokat, várható volt, hogy megjelenik az indiai vírusvariáns. Mint mondta, nem tudják, hogy a két fertőzött honnan kapta el a koronavírus ezen variációját, nem jártak külföldön.

Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2021. május 28-án
Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2021. május 28-án

Állapotuk nem súlyos, csak az egyik beteg van kórházban, de lélegeztetőgépre ő sem szorul. A tiszti főorvos hangsúlyozta: egyre több publikáció jelenik meg arról, hogy az oltóanyagok védelmet nyújtanak a variánsok ellen. Müller Cecília nyomatékosította, hogy oltassák be magukat azok is, akik még nem tették.

A tiszti főorvos elmondta: a koronavírus szennyvízben mért örökítőanyagának koncentrációja jelentősen csökken. Végezetül arról számolt be, hogy egy amerikai tudományos lapban megjelent a Sinopharm-vakcina vizsgálati eredménye, mely szerint a kínai oltóanyag hatásossága 73–78 százalékos. 

A védelmi intézkedésekről részletesen

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, hogy már a védelmi intézkedések feloldásának ötödik fokozatában járunk, látogathatók a zenés-táncos rendezvények, és tarthatók családi rendezvények, nagyobb események is.

A szabály szerint zárt térben – nem családi – rendezvényen védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. Kiss Róbert kiemelte, hogy a tömegközlekedésben, vásárlás alatt, valamint bármilyen ügyintézés helyszínén továbbra is maszkot kell viselni.

Az operatív törzs legközelebb június 1-jén, jövő kedden tart tájékoztatót.