A Momentum is a jobbikos Szilágyi Györgyöt támogatja az előválasztáson

2021.05.29. 12:01
Közeledve az őszi előválasztásokhoz, Budapest 14. számú egyéni országgyűlési választókerületében is egyszerűsödni látszik a helyzet. Az LMP után a Momentum is a Jobbik alelnökének és frakcióvezető-helyettesének, Szilágyi Györgynek a jelöltségét támogatja.

A 2022-es kormányváltáshoz mind a 106 körzetben a legesélyesebb ellenzéki jelöltet kell megtalálnunk, és úgy véljük, hogy ebben a választókerületben Szilágyi Györgynek van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét

– közölte a Momentum.

A momentumos Gergely Bálint a Facebook-oldalán jelentette be, hogy visszalép a jelöltségtől és Szilágyi Györgyöt támogatja.

„Ahhoz, hogy felépítsük az új és igazságos Magyarországot, az első lépés az, hogy lebontsuk a NER-t. Ezt csak együtt, közös erőfeszítéssel van lehetőségünk. A 6 párti együttműködés erőssége a haza érdeke. Ennek szellemében lépek vissza és a Momentum Mozgalom támogatja Szilágyi Györgyöt Budapest 14. OEVK-ban. Együtt erősebbek vagyunk, együtt legyőzzük az elnyomó NER-t! Hajrá Gyuri” – olvasható a XVII. kerületi momentumos politikus bejegyzésében.

Korábban az LMP már támogatásáról biztosította, és előválasztásra ajánlotta Szilágyi Györgyöt a főváros XVII. kerületét és részben a X. kerületet magába foglaló választókerületben.

A 2014-es és a 2018-as országgyűlési választáson itt mérettette meg magát Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. Most azonban már ő is a jobbikos politikust tartja a legalkalmasabb jelöltnek, és Pest megye 9. számú országgyűlési egyéni választókerületében indul az ellenzéki jelöltségért.

Szilágyi György 2010-ben (azóta némileg módosultak a választókerület határai), 2014-ben és 2018-ban is a Jobbik színeiben volt országgyűlési képviselőjelölt.

A 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP színeiben Dunai Mónika újrázott és nyert mandátumot 23 784 szavazattal (41,17 százalék).

Szorosan mögötte végzett az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Lukoczki Károly 21 512 szavazattal (37,23 százalék). Jelenleg önkormányzati képviselő a XVII. kerületi képviselő-testületben, már 2014-ben is ő állt a legközelebb ahhoz, hogy legyőzze a fideszes Dunai Mónikát. Egyelőre úgy tűnik, közte és Szilágyi György között dőlhet el az őszi előválasztáson, ki lesz az összefogáspárti ellenzék közös jelöltje.

A jobbikos politikus 2018-ban 7 536 (13,04 százalék) szavazatot kapott. Az LMP-s Schmuck Erzsébetre 2 826-an (4,89 százalék), a momentumos Tóth Endrére 1 608-an (2,78 százalék) szavaztak. A mostani ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok a három évvel ezelőtti választáson összesen 33 482 szavazatot szereztek.