MAVIR-vezérigazgató: Teljesen átalakul a villamosenergia-termelés

2021.05.29. 14:49
A villamosenergia-termelők egyfajta menetrend szerint működnek, ugyanakkor a termelők nagyon sokszínűvé váltak az elmúlt években – többek között erről is beszélt Biczók András, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Biczók András kérdésre arról tájékoztatott, hogy a MAVIR a fogyasztás és a termelés közötti állandó egyensúly fenntartásához is a magyarországi termelőktől köt le kapacitásokat, illetve vásárol tőlük energiát.

Másodperc alapon egyensúlyban kell lennie a termelés–fogyasztásnak, a MAVIR ezt az egyensúlyt ezekkel az erőművekkel együttműködve tartja fenn, állítja elő

– mondta az elnök-vezérigazgató az InfoRádió műsorában.

Egy nagy teremben a kétemeletnyi LED-monitorok előtt ülő munkatársak adják ki az utasítást az erőműnek, hogy termeljen többet, vagy éppen csökkentse a termelést, és álljon ki a rendszerből.

Biczók András azt is kifejtette: a magyar villamosenergia-rendszer arra a szisztémára épült fel, hogy kevés, de nagy termelőegységből álló hálózatot kapcsolnak össze egy nagy hálózattal, amihez kapcsolódnak az úgynevezett elosztóhálózatok és azokon keresztül a fogyasztók.

Ez a rendszer azonban markánsan elkezdett megváltozni az elmúlt években. A MAVIR elnök-vezérigazgatója szerint részben annak az általános zöldítési folyamatnak köszönhetően, ami körülvesz minket.

Amíg korábban Magyarországon beszéltünk három-négy-öt nagy erőműről, amely alapvetően a termelés nagy részét adta, ma már többezres termelői létszámról van szó, hiszen a decentralizált energiatermelés utolért minket, és a magyar rendszert is arra kell felkészíteni, hogy ezt a típusú működést integrálni tudjuk. Át kell állnunk arra a működésre, hogy a nagy termelőegységeket is megtartva nagyon sok kis termelővel is kapcsolatba kerülünk

– fogalmazott Biczók András.

Arra a kérdésre, hogy mekkora a magyar villamosenergia-rendszer, illetve mekkora az összes beépített teljesítmény Magyarországon, elmondta: a beépített teljesítmény nagyságrendileg tízezer megawatt környékén van. A maximális rendszerterhelésük 7100 megawatt környékén volt, míg az átlagos rendszerterhelésük egy normál napon 6000-6500 környékén van.