Orbán Viktor egy önironikus mosollyal azt mondta, ő is bérből és fizetésből él

D MTI20210521003
2021.05.29. 06:33

Egyre nehezebben kapnak állást, akik munka nélkül maradtak, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint ugyanis immár egy éve 92 153-an próbálnak munkát találni, 20 százalékkal többen, mint egy éve ilyenkor. Valamivel több mint egy éve, 2020. április 27-én Orbán Viktor még azt ígérte, hogy három hónap alatt munkát kap, aki elveszíti az állását a koronavírus miatt. 

Aki elveszti az állását, az Magyarországon három hónapon keresztül munkanélküli segélyt kap, amit álláskeresési támogatásnak neveznek. Mire az lejár, mindenkinek lesz munkája. 

– mondta a miniszterelnök. Péntek reggel viszont a szokásos reggeli rádióinterjújában azt mondta, még nem mindenki tudott munka után menni. 

Újra kell indítani a gazdaságot. Mert azért megviselt bennünket. Nemcsak a vállalkozásokat, hanem bennünket munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom, szóval bennünket is megviselt ez a járvány. Egy csomóan otthon kellett, hogy maradjanak és otthon dolgoztak, nem találkoztak a munkatársaikkal, a munka jellege is megváltozott, a számonkérés is, a munkának az értékelése is megváltozott. Van, aki elvesztette az állásást, és még nem tudott otthonról újat találni, mert a munka után menni kell. 

A a rádióinterjúról készült videó tanúsága szerint a megjegyzés után, hogy ő is bérből és fizetésből él, a miniszterelnök önironikusan elmosolyodott.

Az RTL Klub Híradója megkérdezte a kormányt, hogy elégedett-e eddigi intézkedéseivel, erre azt a választ kapta az Innovációs és technológiai Minisztériumtól, hogy június 1-től minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső alkalmazása esetén legalább havi 100 ezer forintot kapnak a cégek fél évig.

Úgy számolnak ez alapján, hogy a támogatással rövid időn belül több tízezren kerülhetnek vissza a munkaerőpiacra. A Jobbik elnöke, Jakab Péter szerint a miniszerelnök álságos politikát folytat. 

Orbán Viktor a saját haveri körének adott 800 milliárd forintos állami megrendelést. Rajtuk segített, a magyar dolgozókon pedig nem. Ezért is álságos, amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy egyébként ő maga is bérből és fizetésből él. harminc éve mást sem csinál, mint parlamenti képviselőként mások béréből és fizetéséből él meg, méghozzá nagyon jól. 

Nem csak a Jobbik elnöke érezte úgy, hogy hozzá kell szólnia a miniszterelnök fentebbi mondatához, Dobrev Klára szerint Orbán Viktor a felelős, amiért a járvány megviselte a bérből és fizetésből élőket. Megjegyezte, ez egy cinikus mondat, amelyben minden benne van arról, ahogy a fideszes kiváltságos kevesek egyébként Orbánnal az élén gúnyt űznek a tisztességes sokakból.

Ő mulasztotta el a válságkezelést. Miatta tartunk ott, ahol. Épp ezért nem gúnyolódni kellene a tisztességes sokak megélhetésén, hanem segíteni kellett volna nekik. Talán nem Mészáros Lőrincnek kellett volna milliárdokat adni, hanem az embereknek pótolni a kieső bérüket, bevételüket, megvédeni a munkahelyeiket

– fogalmazott a DK miniszterelnök-jelöltje. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke csak egy rövid megjegyzést tett az ügyre. 

Ugye úgy értette, hogy a mi bérünkből és fizetésünkből?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint az álláskeresők 47 százaléka, vagyis 128 529 munkanélküli már egy forint juttatást sem kap az államtól. 

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Kossuth rádió stúdiójában 2021. május 21-én. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)