A gyereknap fontos a magyar szülőknek

D  TT20170528008
2021.05.30. 07:51
A 18 év alatti gyermeket nevelő családok közül 10-ből 8-an megünneplik május utolsó vasárnapját – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) ezerfős reprezentatív felméréséből. A kutatás arra is rávilágított, hogy a szülők bensőséges kapcsolatot ápolnak gyermekeikkel.

A Kopp Mária Intézet gyermeknapi felmérésében azt vizsgálta, hogyan ünneplik a magyar családok a gyermeknapot, milyen kapcsolatot ápolnak a gyermekeikkel, illetve hogy ez a kapcsolat szorosabb lett-e a koronavírus-járvány alatt. A felmerés arra is rákérdezett, hogy a szülők élnek-e a nyári gyermektáborok nyújtotta lehetőségekkel.

Azoknál a magyar családoknál, ahol 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelnek, 80 százalék megünnepli a gyermeknapot. Minél fiatalabb a válaszadó, annál inkább fontos számára, hogy megemlékezzen erről a napról.

Arra a kérdésre, hogy hogyan ünnepelnek, a megkérdezettek többsége (64 százaléka) azt válaszolta, hogy közös családi programokkal, 33 százalékuk ajándékokkal, 29 százalékuk pedig valamilyen szabadidős tevékenységgel kedveskedik gyermekének.

A KINCS kíváncsi volt arra is, hogy a szülőknek mennyire szoros a kapcsolatuk a gyermekeikkel: 10-ből 9 édesanya és édesapa mondta azt, hogy gyermekük megosztja vele az örömét, 10-ből 8-nak pedig a bánatát is elmondja. Elsősorban az édesanyákhoz fordulnak a gyermekek, és a nagycsaládos szülők érzik leginkább, hogy gyermekeik nyitottabbak feléjük (86 százalék).

A gyermekes válaszadók több mint negyede (27 százalék) arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány alatt jobb, szorosabb lett gyermekével a kapcsolata (kétharmaduknak ugyanolyan maradt).

A szülők döntő többsége (70 százaléka) ismeri gyermeke barátait, kétharmaduk pedig rendszeresen szervez családi programokat.

A tanév végéhez közeledve a KINCS arról is kérdezte a 18 év alatti gyermeket nevelő szülőket, hogy terveznek-e nyári táboroztatást. A válaszadók 38 százaléka nyilatkozta azt, hogy gyermekét táborba küldi a nyári szünet alatt. A nagycsaládosok körében volt a legnépszerűbb ez a nyári programlehetőség: 53 százalékuk szeretné, ha a gyermekei táboroznának idén. A kormány döntése szerint június 1-től szervezhetők napközis és ottalvós nyári táborok is az érvényes járványügyi előírások betartásával.

Összességében elmondható, hogy a magyar szülőknek fontos, hogy megünnepeljék gyermekeikkel május utolsó vasárnapját, és elsősorban közös családi programokkal töltik ezt a napot. A KINCS felméréséből az is kiderült, hogy a gyermekek megosztják szüleikkel az örömteli és a szomorú pillanatokat is, a szülőknek pedig fontos, hogy érdemi időt töltsenek velük, és közös programokkal még szorosabbá fűzzék a családi kapcsolatokat.

(Borítókép: Gyermeknapi műsor a Családi Fesztivál rendezvényen Budapesten az Andrássy úti nagyszínpadon 2017. május 28-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)