Kedden tárgyalja a parlament a pedofilellenes törvényjavaslatot

2021.05.30. 07:14

Az Országgyűlés kétnapos ülést tart a jövő héten. A képviselők hétfőn interpellációkkal fordulhatnak a kormány tagjaihoz, míg kedden a pedofíliával szembeni szigorúbb fellépésről tárgyalhatnak – írja az MTI.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit interpellációk, majd azonnali kérdések követhetnek egy-egy órában.

A képviselők ezután egyebek mellett dönthetnek a kormány energetikai és közszolgáltatási tárgyú törvénymódosító javaslatáról.

Az első ülésnap kérdésekkel zárulhat, amire fél óra áll majd rendelkezésre.

Kedden reggel 9 órakor szintén napirend előtti felszólalásokkal indulhat a parlamenti munka, a napirendre pedig öt előterjesztés általános vitája kerülhet. A képviselők elsőként a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről és a gyermekek védelmét szolgáló kormánypárti törvényjavaslatról tárgyalhatnak. Ezt a fideszes Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella nyújtotta be, és a szigorításon túl egy nyilvántartás létrehozása is szerepel benne, amely az elkövető 

  • nevét,
  • települési szintű lakóhelyét,
  • a bűncselekménye adatait
  • és az arcképét 

tartalmazza majd.  Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke később jelezte, azt tartaná helyesnek, ha a kormánypárti javaslat úgy fogalmazna:

Az érintettre vonatkozó adat megismerhetővé tétele a felületen akkor kezdeményezhető, ha az olyan nagykorú személy, aki 18. életévét be nem töltött személy hozzátartozója, vagy nevelését, felügyeletét, gondozását látja el.

Ez alapján a szülőknek lesz joguk az adatot lekérni, nincs azonban konkrét definíció arra, hogy ki számít – a jelenlegi javaslat alapján – „gyermekekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személynek”.

Ami a parlamentet illeti, szó lesz még a Miniszterelnökséget vezető miniszter veszélyhelyzettel összefüggő, továbbá a vagyongazdálkodást érintő indítványairól is.