Indulatos beszédben szólt be Semjén Zsolt és Tarlós István nyelvtudására Gyurcsány Ferenc

D KOS20210531003
2021.05.31. 15:41
Az őszödi beszédről, Mészáros Lőrincről, Szíj Lászlóról, és a magát bérből élőnek nevező Orbán Viktorról is szó volt hétfőn a napirend előtti felszólalásokban. Gyurcsány Ferenc kissé ingerült volt, nem is maradt az ülésteremben. Rétvári Bence tapsvihart kapott. Parlamenti összefoglalónk.

Húszperces késéssel kezdődött hétfőn a parlamenti munka. Az ülést Kövér László nyitotta meg. Ez az Országgyűlés tavaszi ülésszakának 26. ülésnapja már. Napirend előtt elsőként a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio szólalt fel, aki azt mondta, hogy 

Orbán Viktor akkorát lódított, mint ide Lacháza.

A képviselő ezzel arra célzott, hogy a miniszterelnök a múlt héten a közrádióban egy önironikus mosollyal kijelentette, hogy ő is bérből és fizetésből él. Kocsis-Cake Olivio arról beszélt, míg a kormányfő barátai, Szíj László és Mészáros Lőrinc gazdagodnak, addig őt biztos, hogy nem viseli meg a járvány. A képviselő azt is odaszúrta, hogy Orbán Viktor kormányzása alatt a 99 százalék járt rosszul. 

Erre Orbán Balázs reagált. A fideszes parlamenti államtitkár úgy vágott vissza, hogy szerinte Kocsis-Cake Olivio nincs tisztában a demokrácia fogalmával, ugyanis Orbán Viktort nem Soros György, nem a brüsszeli elit, hanem a magyar polgárok választották meg. Majd azt mondta, hogy a baloldal mindig csak elveszi a pénzt az emberektől.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet klímapolitika témában szólalt fel. A képviselő igazat adott abban Orbán Viktornak, hogy a klímaváltozás költségeit a nagyvállalatoknak kell fizetni, viszont szerinte a klímaváltozás ügyét nem lehet ennyivel elintézni. A politikus nem érzi, hogy lenne a kormánynak igazán politikai akarata, mert

a napenergián kívül más energiaforrásokban nem gondolkodik, és eleve a napelemeket sem jó helyre telepítik. 

Kiemelte azt is, hogy a háztartások adják a szén-dioxid-kibocsátás hatvan százalékát, ezt úgy véli, komplex épületenergetikai programmal lehetne csökkenteni, de erre se lát affinitást a kormány részéről.

Schanda Tamás válaszában azt mondta, hogy a klímaváltozás témája komoly ügy, mert mindenkit érint, és szerinte nem kellene politikai kérdést csinálni ebből. A fideszes államtitkár szerint a baloldal csak beszél a zöldügyekről, de nem tesz semmit érdemit. 

Karácsony Gergely hiába beszél a környezetvédelemről. Leszerelteti a fővárosi kukák felét, látszatintézkedéseket hoz, átgondolatlan biciklisávok felfestésével közlekedési dugókat okoz

– fogalmazott Schanda Tamás, hozzátéve, hogy Magyarország klímabajnoknak számít, mert 1990-hez képest 33 százalékkal csökkentették a kibocsátást, és ezt az eredményt kevés ország tudja felmutatni. 

Gyurcsány Ferenc indulatosan beszólt

Gyurcsány Ferenc kissé ingerülten kezdte mondandóját. A DK frakcióvezetője ki volt akadva azon, hogy Orbán Viktor rádión keresztül üzenget neki, ahelyett, hogy szemtől szembe megküzdene vele, szerinte a titkárait küldi maga helyett. 

Mi lenne, ha kormányoznának?

– tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc, aki ezután sorolta, hogy mi mindenben nem kérte ki a kormány a baloldal, illetve az érintettek véleményét, úgymint a kínai egyetem ügyében, vagy a Budapest–Belgrád-vasútvonalat illetően. 

Magyarország nem akar se Kína, se Oroszország gyarmata lenni

– jelentette ki a volt miniszterelnök, aki gúnyosan odamondta még, hogy örülne, ha Orbán Viktorék nem azzal foglalkoznának, hogy tud-e vagy sem Karácsony Gergely angolul, hanem inkább kormányoznának. Mint mondta, Semjén Zsolt és Tarlós sem beszélt nyelveket, de erről a Fidesz nem beszél. A végén pedig egy jóslatba is bocsátkozott, miszerint a fideszesek előbb vagy utóbb, ellenzékben fognak politizálni. (Gyurcsány Ferenc ki is ment az ülésteremből.)

Kiderült, ki dirigál a baloldalon

Dömötör Csaba erre azt mondta, nem az a probléma, hogy nem tud egy politikus nyelveket beszélni, hanem hogy azt mondja, beszél, aztán meg lebukik, hogy mégsem. A fideszes államtitkár ezután levonta a konzekvenciát:

Gyurcsány Ferenc vállalta a küzdelmet, ez azt jelenti, hogy 15 évvel az őszödi beszéd után is ő dirigál a baloldalon.

A politikus szerint a magyar baloldal egy dologra képes: rombolni. Ezt tették a járvány alatt is, amikor oltásellenességre buzdítottak, valamint akkor is, amikor támadták az egészségügyi dolgozókat. 

Ezután az MSZP-s Harangozó Tamás is kitért arra, hogyan lehetséges az, hogy Orbán Viktor bérből él, és közben több tízmilliós külföldi tandíjra telik a gyermekeinek. Szerinte ezt egy átlag magyar fizetésből élő nem nagyon tehetné meg. Szerinte cinikus kormányzás van Magyarországon. Rétvári Bence erre úgy reagált, hogy sokaknak rémálma a baloldali kormányzás, amely mindenkitől elvett.

A Jobbik betagozódott a baloldalba

A jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint a magyar jövőt zabálja fel a benyújtott költségvetési tervezet. Tudatosan erodálnak bizonyos családtámogatási intézkedéseket, például a családi pótlékot, és nincsen bérlakásprogram sem. 

A saját kegyenceiknek kedveznek. Ez az önök kegyetlen neoliberális valósága, a rögvalóság megtagadása

– mondta, hozzátéve, hogy a hatalmas kínai és orosz hitelekből egy országos bérlakásprogramra is futná, szerinte a kormány nem a magyar fiatalokat választja, hanem a kínaiakat.

Dömötör Csaba szerint az ellenzék rengeteg olyan programot (lakásfelújítási támogatás, 25 év alattiak adómentessége) nem támogatott, ami a fiatalok boldogulását szolgálja.

Oktatásra is jóval többet költünk most, mint 2010 előtt

– mondta, a Jobbik pedig szerinte betagozódott a baloldalba, azokkal álltak össze, akik a legkeményebb sanyargató csomagot nyomták le az emberek torkán 2010 előtt.

A napirend előtti felszólalások végén Budai Gyula visszaszólt volna Gyurcsány Ferencnek, de a DK frakcióvezetője már nem volt az ülésteremben. A fideszes képviselő egyébként annyit mondott, hogy Gyurcsány Ferenc tényleg nagyon lent van, és még lejjebb.

Kitért arra, hogy Dobrev Klára mekkora blődséget állított azzal, hogy szerinte 2006-ban több rendőr sérült meg, mint tüntető. Czeglédy Csabáról pedig azt mondta, hogy kisöpörné az olyan politikust, mint amilyen ő. Rétvári Bence azzal zárta, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc csak a bukást jelenti. Hatalmas tapsvihar tört ki a Házban.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője elnöke napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 31-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)