Nyolcvan unokázós csalót kaptak el a magyar rendőrök

2021.05.31. 09:55

Jelentős eredményeket ért el a Budapesti Rendőr-főkapitányág (BRFK) az úgynevezett unokázós csalások terén, 2020-ban két bűnszervezet több mint nyolcvan tagját fogták el, köztük az irányítókat és szervezőket – ismertette Terdik Tamás, a BRFK vezetője a Magyar Nemzetnek.

A rendőrfőkapitány beszámolt róla, hogy még 2018 novemberében létrehoztak egy speciális tizenkét fős nyomozócsoportot az idős emberek megtévesztésére szerveződött bűnözők felderítésére. Ezt egészítette ki a nemzetközi együttműködés, melynek köszönhetően egy, az Egyesült Királyságból irányított banda két fejéig is eljutottak. Két év alatt a csalóktól több mint ötvenegymillió forintot és ékszereket foglaltak le, ezzel számos becsapott idős embert tudtak kártalanítani.

A főváros első számú rendőre kiemelte, hogy a nyomozócsoport megalakulása óta 

az unokázós módszerrel elkövetett csalások száma hatvanhat százalékkal csökkent,

ami egyrészt az eredményes felderítésnek, másrészt a hatékony bűnmegelőzési kommunikációnak köszönhető, ráadásul ha próbálkoznak is még ilyen módszerrel, a kiszemelt áldozatok egyre többször ismerik fel a csalás jeleit, és szakítják meg a bűnöző telefonhívását.