Kivel fog vitázni a fideszes Fürjes Balázs?

DSC6752
2021.05.31. 13:17
A XII. kerületet és részben a II. kerületet magába foglaló Budapest 3. számú országgyűlési egyéni választókerületében már biztosan tudható, hogy ki lesz a kormánypártok jelöltje, miközben az ellenzéki előválasztásra már többen is bejelentkeztek. Ez a választókerület nem csupán ezért lehet izgalmas csatatér, hanem azért is, mert akár összejöhet egy rendes vita a Fidesz–KDNP és az összefogáspárti ellenzék jelöltjei között.

A közösségi oldalán, egy május 22-i videóban tette egyértelművé Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, hogy elvállalta, és ő lesz – az egyéniben nem újrázó Gulyás Gergely helyett – a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 3. számú országgyűlési egyéni választókerületében a 2022-es választáson.

Biztos lettem benne: a budaiakat meghallgatva, velük együtt dolgozva tudnék tenni közös otthonunkért. Ezért a képviselő-jelöltséget vállalom, elindulok. Budai megoldások és polgári Magyarország – ha megtisztelnek bizalmukkal, ezért fogok dolgozni az Országgyűlésben

– fogalmazott Fürjes Balázs.

Az Index Kibeszélő című műsorában aztán egy ígéretet is tett: ha kiderül, hogy ki az ellenzéki ellenfele, áll rendelkezésére, és kiáll vele vitázni.

„A vita jó dolog, a vita a demokratikus politika része. Sőt azt is mondanám, hogy vita nélkül nincs demokrácia. (...) Azért, hogy a választópolgárok tisztán lássanak, érdemes vitatkozni” – jelentette ki az államtitkár a Kibeszélőben.

Azt, hogy mennyire komolyan gondolja ezt az ígéretét, igazolja az a Facebook-bejegyzése is, amelyben az indexes beszélgetés vitára vonatkozó részletét osztotta meg a követőivel.

A jó vita közelebb visz a megoldáshoz! Ha egymást tisztelve, érvekkel és megoldást keresve vitatkozunk, az segít megtalálni a legjobb válaszokat. A vita így jó eszköz lehet a megoldáskeresésben. Márpedig a politika legfontosabb célja: gyakorlatias, működő megoldásokat találni közös kihívásainkra

– tette hozzá a videóhoz Fürjes Balázs.

Az ellenzéki jelölteket érintő vitákra nyár végétől, az előválasztásokra pedig ősszel fog sor kerülni a meghirdetett menetrend értelmében.

Jelen állás szerint az Új Világ Néppárt színeiben Visi Piroska, a DK-s Komáromi Zoltán, a momentumos Hajnal Miklós (őt támogatja a Jobbik is), a Mindenki Magyarországa Mozgalom által támogatott Káncz Csaba hegyvidéki lokálpatrióta mérkőzhet meg az összefogáspárti ellenzék jelöltségéért az előválasztáson.

Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, majd augusztus 23. és szeptember 6. között kell megszereznie a megfelelő számú ajánlást (egyéni jelöltenként négyszáz helyi ajánlást).

Ha ez megvan, ezután nevezhet az előválasztásra. Vagyis akár az indulni szándékozók névsora még bővülhet is.

A közelmúltban Hajnal Miklós és Visi Piroska – afféle előválasztási vitaként értékelhető – közös interjút adott a VálaszOnline-nak. Ebből kiderült, hogy Visi Piroska nem könnyen szavazott 2018-ban a DK-s színekben induló Bauer Tamásra.

„Borzasztó érzés volt” – jelentette ki. Hozzátette: azért is vállalja a megmérettetést az előválasztáson, hogy ne kelljen még egyszer ennek előfordulnia.

„Amennyire a saját ismerőseimnél látom, azért sokan vannak, akik négy éve még a Fideszt támogatták, most viszont már eszükbe sem jutna ilyesmi, de többen még vacillálnak” – mondta Visi Piroska, aki arról is beszélt, egyáltalán nem mindegy, ki lesz az előválasztás nyertese, merthogy a választókerület egy „jobboldali körzet”.

Azaz ha a DK-s Komáromi Zoltán lesz a jelölt végül, az elvihet az ellenzéktől néhány százalékot, talán éppen azokat, amelyek a jövő áprilisi győzelemhez kellenének. Ezért is indulok el az előválasztáson: hogy a magamfajta konzervatívnak ne kelljen majd orrbefogva, émelyegve szavaznia a fideszes jelölt kihívójára, ahogy nekem kellett legutóbb

– fejtette ki a Pálinkás József alapította Új Világ Néppárt jelöltje. Azt is elárulta, hogy ha Hajnal Miklós nyerné meg az előválasztást, akkor támogatni fogja.

A 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP jelöltje, Gulyás Gergely 23 173 (42,71 százalék) szavazattal nyerte meg a választást. A DK színeiben Bauer Tamás alig maradt le 21 176 (39,03 százalék) szavazatával. Hajdu Mária (LMP) 3787, Gyöngyösi Márton (Jobbik) 3142, Kádár Barnabás Áron (Momentum) 1449 szavazatot kapott. A mostani ellenzéki összefogásban részt vevő pártokat három évvel ezelőtt összesen 29 554-en támogatták.

A Kibeszélőben Fürjes Balázs elismerte, hogy – a 2018-as számok alapján – matematikailag kevesebb esélye lehet a győzelemre az egyelőre még nem ismert ellenzéki ellenfelével szemben, ugyanakkor úgy véli, a választókat nem lehet automatikusan összeadni.

Azok az ellenzéki pártok, amelyek ezt teszik, valójában „lekezelik az embereket” – jegyezte meg, majd kifejtette: a budai polgárok tisztában vannak azzal, hogy a most összefogó ellenzéki pártok korábban élesen kritizálták a Gyurcsány Ferenccel, illetve a szocialistákkal való együttműködést, most mégis egymás keblére borulnak.

Hogy ki győzi meg inkább és milyen érvekkel a budai polgárokat, abban nagy szerepe lehet egy választási vitának az őszi ellenzéki előválasztás után.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)