Melyik volt a legdurvább beszólás a parlamentben?

10776042768 902A8289
2021.05.31. 11:40
Országházi szájkarate: nagy a verseny a mélypontért.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke minden eddiginél magasabb, 9,6 millió forint pénzbírságot rótt ki Jakab Péterre. A Jobbik frakcióvezetője a kormánypártiaktól szó szerint azt kérdezte: 

Mi a helyzet a rabszolgatörvénnyel, ficsúrok?

A házszabály szerint az elnök rendreutasíthatja, illetve figyelmeztetheti azt a képviselőt, aki az Országgyűlés tekintélyét, az ülés méltóságát, valamely személyt vagy csoportot sértő vagy illetlen kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el. Az országgyűlési törvény szerint a házelnök a ház szabályait megszegő képviselőtől megvonhatja a szót, rendreutasíthatja, kizárhatja az ülésről, pénzbírságot szabhat ki rá, illetve csökkentheti a tiszteletdíját is. A házelnök döntése ellen fellebbezni nem lehet (amit egyébként egy korábbi panaszügy kapcsán a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága már kifogásolt).

Méltatlan hangnem

Összeválogattunk néhány példát, mert nem a jobbikos képviselő beszólása volt az elmúlt évek egyetlen sértése a képviselők által egyre kevésbé tisztelt Házban.

  1. „Önmagában méltatlan, hogy a tőlem balra helyet foglaló képviselő hölgyek és urak egyáltalán itt ülhetnek ebben az Országgyűlésben.” – Kövér László az MSZP és a DK képviselőire utalva (2012. április 2.)
  2. „Mozog a szád, tehát hazudsz! Ilyen egyszerű ez!” – Németh Szilárd István (Fidesz) Lukács Zoltán (MSZP) felszólalása alatt (2016. április 12.)
  3. „Önök a Jobbikból, egy nemzeti radikális pártból egy csicskapártot csináltak.” – Orbán Viktor miniszterelnök a Jobbikról (2017. március 17.)
  4. „Bevallom őszintén, kicsit meg vagyok szeppenve, isten bizony, ennyi bűnöző előtt én még életemben nem beszéltem.” – Jakab Péter a Fidesz–KDNP képviselőiről (2018. június 4.)
  5. „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott.” – Hadházy Ákos (független képviselő) felemelt táblájának a szövege Orbán Viktornak címezve (2019. október 28.)
  6. „Maguk tolvajok. A jövő, a lehetőség, egy új világ tolvajai.” – Gyurcsány Ferenc (DK) a kormánypárti képviselőknek (2021. május 17.)

Önök szerint melyik volt a mélypont? Szavazzanak! 

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Ön szerint mi volt a mélypont a magyar parlamentben?

  • 3021
    Méltatlan, hogy egyáltalán itt ülhetnek...
  • 2716
    Ennyi bűnöző előtt még nem beszéltem.
  • 2006
    Mozog a szád, tehát hazudsz.
  • 1709
    Önök csicskapártot csináltak...
  • 912
    Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott.
  • 870
    Maguk tolvajok.