Elfogyott az AstraZeneca

DVAST20210506007
2021.06.01. 19:26
Már nem lehet online időpontot foglalni a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinával történő oltásra. A brit-svéd oltóanyaggal való oltásra egy ideig nem hirdetnek időpontot, mert a beérkező – csökkentett – szállítmányokat a második körös oltásokhoz használják fel.

Az online időpontfoglaló ugyanakkor továbbra is folyamatosan működik – olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon. Az érvényesen regisztráltak, köztük a 16–18 évesek is automatikusan, SMS-értesítő nélkül foglalhatnak időpontot a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben Szputnyik V vakcinával történő oltásra foglalható időpont, de egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltóanyag is elérhető.

Felhívták a figyelmet, hogy az orosz Szputnyik V vakcinából már nem érkezik több szállítmány, az utolsó készlet van kint a kórházi oltópontokon. Kérik, hogy aki az orosz vakcinát szeretné kapni, mielőbb foglaljon időpontot.

Használati útmutató

Mint arról az Index beszámolt, az internetes időpontfoglaló rendszer április 23-tól üzemel. A foglaláshoz már nem kell SMS, minden érvényes regisztrációval rendelkező jelentkezhet az oltásra.

Az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű, a tajszám és a születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Ezt követően kiválaszthatják, melyik napon hány órakor, melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást.

Mindenki csak egy foglalást tud végezni, és a véglegesített foglalás már nem módosítható. A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy a jelentkező a második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt. A regisztrált az időpontfoglalásról visszaigazoló e-mailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető e-mailt is kap. A foglalás visszaigazolása ki is nyomtatható.

Kérik, hogy a lefoglalt időpontban pontosan jelenjen meg az oltakozó, az oltásra vigye a személyi igazolványát, a tajkártyáját, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot és lehetőleg a kinyomtatott foglalás visszaigazolását is. Külön felhívják a figyelmet, hogy a 16–18 éveseknek szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük, ezt ide kattintva tudják letölteni.

Kérdések és válaszok

  • Ki jogosult most online időpontfoglalásra?

Minden olyan regisztrált, aki még nincs beoltva, és akinek már feldolgozták, illetve érvényesítették a regisztrációját. Ide kattintva ellenőrizheti, hogy a regisztrációja milyen státuszban van.

  • Nemrég regisztráltam, de még nem érvényes a regisztrációm. Foglalhatok időpontot?

Nem. Csak a már feldolgozott, érvényes regisztrációval rendelkezők jogosultak az időpontfoglaló használatára. Ha néhány napja regisztrált, türelmet kérnek a regisztráció érvényesítéséig. Azt követően már használható az időpontfoglaló.

  • Milyen vakcinával történik az oltás?

Az időpontfoglalóban felajánlott vakcinákra van lehetőség időpontot foglalni. A felajánlott lehetőségek a rendelkezésre álló vakcinák függvényében változnak. Jelenleg országosan Pfizer-, Sinopharm-, Szputnyik V és egyes oltóhelyeken Janssen- és Moderna-vakcinával való oltásra lehet időpontot foglalni Az érvényes regisztrációval rendelkező 16–18 éves regisztráltak Pfizer-oltásra jogosultak.

  • Hová lehet időpontot foglalni?

Minden, az időpontfoglaló rendszerben felajánlott kórházi oltópontra.

  • Csak a lakcím szerinti kórházi oltópontra lehet időpontot foglalni?

Nem, akár más településen található kórházi oltópontra is. A foglalásnál azonban figyelembe kell venni, hogy a második oltást ugyanott adják be, ahol az elsőt.

  • Lefoglaltam az időpontot. Utólag tudom módosítani?

Nem.

  • Nem találok most megfelelő időpontot. Ha most nem foglalok, akkor is jogosult maradok az oltásra?

Igen.

  • Lefoglaltam az időpontot, de mégsem tudok elmenni a lefoglalt időpontra. Mit tegyek?

Aki időpontot foglalt, lehetőleg jelenjen meg az oltáson. Ha valamilyen oknál fogva mégsem tud elmenni, akkor is jogosult marad az oltásra a későbbiekben.

  • A háziorvosom is hívott oltásra, miután már lefoglaltam az időpontot. Mit tegyek?

Akit a háziorvos is hív oltásra, jelezze, hogy már foglalt online időpontot kórházi oltópontos oltásra. Így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát.

  • Családtagok foglalhatnak egy időpontot?

Minden regisztrált saját maga számára tud időpontot foglalni. Természetesen ha családtagok külön-külön találnak olyan időpontot az oltásra, amikor együtt is tudnak menni, megtehetik.

  • Hatósági házi karanténban vagyok. Mehetek oltásra?

Nem.

  • Krónikus beteg vagyok. Foglalhatok időpontot?

Az AstraZeneca- és a Pfizer-vakcina alkalmazási előírása szerint igen, ez az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó ellenjavallat. A Sinopharm-vakcina az egyensúlyban tartott, megfelelően kezelt krónikus betegnek adható. A Szputnyik-vakcinát pedig bizonyos – az alkalmazási előírásban rögzített – kockázati krónikus betegségek esetén nem adják.

De mint minden más oltásnál, itt is az oltóorvos hatásköre eldönteni, hogy adható vagy sem. Ezért fontos kitölteni a hozzájáruló nyilatkozatot a meglévő betegségek feltüntetésével, és a meglévő krónikus betegséget az oltóorvosnak az oltás előtt szóban is jelezni.

  • Már megkaptam az első oltást, foglalhatok időpontot a második oltásra?

Nem. Azok foglalhatnak így időpontot, akik még egyáltalán nem kaptak oltást. Akik már megkapták az első oltásukat, a másodikat is ugyanott kapják.

  • Aktív beteg vagyok. Foglalhatok időpontot?

Ha jelenleg akut koronavírus-fertőzött vagy egyéb más lázas, akut betegsége van, most nem oltható. Természetesen jogosult marad az oltásra később is.

  • Három hónapon belül estem át a koronavírus-fertőzésen. Így is foglalhatok időpontot?

Már azoknak az oltása is lehetővé vált, akik három hónapon belül estek át a koronavírus-fertőzésen. Azonban az oltóorvos hatásköre mindig eldönteni, hogy oltható vagy sem.

  • Mit vigyek az oltásra?

A tajkártyát, a személyi igazolványt és a kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot, amelyet ide kattintva tölthet le. Lehetőség szerint a kinyomtatott visszaigazolást az időpontfoglalásról. A 16–18 éveseknek szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük az oltásra, ez ide kattintva letölthető

  • A második oltásra is kell majd online időpontot foglalni?

Nem. Az oltóponton az első oltás beadásakor automatikusan kap egy időpontot a második oltásra.

  • Már regisztrált, Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyarok tudnak online időpontot foglalni?

Még nem. Nekik jelenleg még a regisztráció zajlik a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Oltásuk részleteiről a kellő időben tájékoztatást adnak a kormányzati információs oldalon.

A regisztráltak 91 százaléka már oltáshoz jutott

Keddre 174 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak 12 782 mintavétel alapján, ezzel a járvány kezdete óta összesen 804 712 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 28 beteg, eddig összesen 29 761 életet követelt a járvány idehaza. Kórházban 947 koronavírusos beteget ápolnak, közülük százan vannak lélegeztetőgépen.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 176 630, közülük 3 655 647 fő már a második oltását is megkapta.

(Borítókép: Az AstraZeneca vakcinája egy kórházban Székesfehérváron 2021. május 6-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)