Már megjött 14 millió vakcina, további 17 milliót még várunk

2021.06.01. 18:02 Módosítva: 2021.06.01. 20:10

Kedden újabb Pfizer és Janssen szállítmány érkezett, amelyek automatikusan bekapcsolódnak az oltásba − olvasható a koronavírus tájékoztató oldal keddi közleményében. A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft közleménye szerint eddig több mint 4,3 millió adag Pfizer–BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra. Kedden megérkezett az oltóanyagból a 24. szállítmány, ami több mint 430 ezer adag koronavírus elleni oltóanyagot tartalmaz.

A Pfizer több mint öt hónapja heti rendszerességgel szállítja Magyarországra a vakcinát. A cég az első negyedévre megbízhatóan leszállított több mint másfél millió adag oltóanyagot, a második negyedévtől pedig jelentősen növelte a dózisok mennyiségét, így csak májusban 1,3 millió adag Pfizer-vakcina érkezett az országba.

Pénteken az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen fejlesztett vakcina alkalmazását a 12−15 éves gyerekeknél is. Müller Cecília keddi tájékoztatása szerint azt egyelőre még nem tudni, hogy a 12–15 év közöttiek oltása mikor kezdődhet meg Magyarországon. Erről az operatív törzs fog döntést hozni.

A koronavírus tájékoztató oldal szerint az uniós beszerzésből eddig a megrendelt mennyiség 28 százaléka, azaz 6 745 775 dózis vakcina érkezett meg, legtöbb a Pfizer és a BioNTech vállalatok közösen fejlesztett vakcinájából, amellyel május 13-án megkezdték a 16−18 év közöttiek oltását.

Mint azt az Index megírta, az AstraZeneca oltására egyelőre nem lehet online időpontot foglalni. A  beérkező szállítmányokat a második körös oltásokhoz használják fel. Országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben Szputnyik V vakcinával történő oltásra foglalható időpont. Egyes oltópontokon a Janssen- és Moderna-oltóanyag is elérhető.

Névtelen.png
Fotó: koronavírus tájékoztató oldal

Az eddig uniós forrásból beérkezett oltóanyagok 3 505 488 ember immunizálására elegendők.

A keleti vakcinák mindegyike megérkezett már Magyarországra. Az ígért hétmillió helyett 7 205 600 adag oltóanyag érkezett az országba. Az orosz Szputnyik V vakcinából 5 600-zal, míg a kínai Sinopharm-oltóanyagból kétszázezerrel több érkezett.

Névtelen3.png
Fotó: koronavírus tájékoztató oldal

Magyarországra összesen az uniós és a keleti vakcinákból csaknem 14 millió oltóanyag érkezett, ez a megrendelt mennyiség 45 százaléka.

A megrendelt nyugati vakcinából még 17 millió adag érkezik Magyarországra (6,5 millió Pfizert, egymillió Modernát, 4 millió Janssent és a szállítmányok bizonytalanságával együtt még több millió AstraZenecát).

Mindez bőven elegendő a hátralévő, vagy akár a harmadik körös oltásokhoz. A tájékoztatás szerint azonban az a cél, hogy az ország önellátó legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol a magyar koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik.