Varga Judit: A kormány megfigyelőként követi az Európai Ügyészség működését

2021.06.01. 21:46

Az Országgyűlés előzetes állásfoglalását követve a kormány úgy döntött, hogy nem vesz részt az Európai Ügyészség létrehozásában és a megerősített együttműködésben sem − írta Varga Judit a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében. Az igazságügyi miniszter szerint ez szuverenitási kérdés, mert Brüsszel az Európai Ügyészség felállításával még több hatalmat akar magának a tagállamok kárára.

Az Ügyészséget létrehozó dokumentum nem felel meg olyan alapvető, elvi szintű és szakmai elvárásoknak, mint a nemzeti önrendelkezés és az alkotmányos berendezkedés teljes tiszteletben tartása

– írta a miniszter, és emlékeztetett: Lengyelország, Dánia, Svédország és Írország sem csatlakozott az új szervezethez.

Szerinte az Európai Ügyészséggel kapcsolatban továbbra is sok a kérdőjel, a megoldatlan probléma és rengeteg a hiányosság, az összképet nézve pedig „az egész szervezet működési mechanizmusa kaotikus és bizonytalan”. A magyar kormány egyelőre megfigyelőként, érdeklődve követi, hová vezet az Európai Ügyészség működése. Mint írta:

nagy fájdalom lenne az integrációnak, ha csak egy újabb, tagállamokat vegzáló, nemzetek feletti zsarolóeszköz jönne létre.

Varga Judit közölte: ettől függetlenül az Európai Ügyészség és a magyar Legfőbb Ügyészség közötti munkamegállapodást már elfogadták. Szerinte Magyarország most is partner, de „továbbra is két lábbal a földön állunk és a józan észt követjük döntéseink során”.

Hangsúlyozta: a korrupcióval szembeni fellépés rendkívül fontos mind európai, mind nemzeti szinten, azonban nem biztos, hogy a megoldás újabb és újabb intézmények létrehozatalában van.