Ennél cukibb ma nem lesz: vörös vari született Nyíregyházán

2021.06.01. 17:01
A Madagaszkár szigetén őshonos, a kipusztulás szélén álló makifaj nyíregyházi tenyészpárjának hathetes utóda átesett élete első orvosi vizsgálatán, ahol meghatározták az ivarát, és elláták egyedi azonosítóval is.

A vari a makifélék családjának legnagyobb termetű faja. Testhossza a farkával együtt 110-120 cm, súlya pedig 3–4,5 kg között változik. Nappal aktív, elsősorban a fák lombkoronájában tartózkodik, ahol előszeretettel fogyasztja a gyümölcsökből, magvakból és nektárból álló táplálékát.

A többi makifajtól eltérően nem hordozza kicsinyét a testén, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra száznapnyi vemhesség után fejletlen utódát, aki másfél-két hetes korban merészkedik ki először a biztonságot nyújtó menedékből.

A vörösvari-tenyészpár az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, a 15 éves nőstény cseh, míg 16 éves párja francia állatkertből.

Az apróság jelenleg hathetes, és már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozog kifutója mászófelületein, az anyatej mellett már kóstolgatja az édes, lédús gyümölcsöket is. Szemszíne az első két hétben kék volt, 15 napos korára változott ragyogó sárgává. Vörös mintázata, amely közelről igen szembeötlő, a fák lombkoronájában kiváló rejtőszínt biztosít a számára.

A faj kommunikációjában a vizuális és szagjelek mellett a hangjelzések a legfontosabbak – olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hangeffektusai.

A különleges fajnevet (vari) a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak – vari candanasnak – nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a Nap felé fordítják.

Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik az élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt, így napjainkban az orvvadászat és élőhelyük erőteljes csökkenése miatt drasztikusan csökken az állomány. Jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség – az IUCN – kritikusan veszélyeztetett fajnak minősítette, ezért is fontos a zárt tartási körülmények közötti koordinált tenyésztésük – írja a Nyíregyházi Állatpark.