Egy friss kutatás szerint Kálmán Olga tűnik esélyesebb indulónak a II. kerületben

2021.06.02. 16:45

A jelenlegi állás szerint Kálmán Olga vezet és előnyösebb startpozícióból indul Budapest 4-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, azaz a II. kerületben, derül ki az IDEA Intézet friss kutatásából.

Az IDEA a Závecz Research által 2021 áprilisban és májusban végzett telefonos közvélemény-kutatást a potenciálisan induló vagy már bejelentett jelöltek aktuális támogatottságáról. Az elemzés során ezt kérdezték a választópolgároktól:

Ha ebben a választókerületben, ahol Ön él, előválasztást tartanának, akkor Ön a következő jelöltek közül kire szavazna?

Az adatfelvétel idején az előválasztáson négy politikus indulása volt feltételezhető: Barcza Zoltán (Jobbik), Berg Dániel (Momentum Mozgalom), Kálmán Olga (DK) és Tordai Bence (Párbeszéd–MSZP). A kutatásban azt állapították meg:

  • a teljes, választókorú népességet tekintve a DK támogatottsága a legmagasabb, 15 százalék
  • őket a Momentum követi nyolc százalékkal 
  • nincs másik párt, amelynek támogatottsága a 18 éven felüli választópolgárok körében elérné vagy meghaladná az 5 százalékot
  • az MSZP és a Párbeszéd jövőre is indítja a jelöltjeit, a két párt együttes támogatottsága eléri az 5 százalékot

A válaszadó ellenzéki szavazók 42 százaléka Kálmán Olgára, a DK jelöltjére szavazna, 31 százalék viszont Tordai Bencét (Párbeszéd–MSZP) támogatná. A Momentum jelöltje 13 százalékot, a jobbikos Barcza Zoltán pedig 3 százalékot kapna. Utóbbi azonban visszalépett Kálmán Olga javára. A szavazók 11 százaléka vagy nem tudta megmondani, vagy nem árulta el, kire szavazna az előválasztáson.