Semjén Zsolt szerint a hongkongiakon és az ujgurokon nem fog segíteni az utcaátnevezés

2021.06.02. 17:18

Amint arról tegnap az Index is beszámolt, Ferencváros önkormányzata átnevezi azokat az utcákat, amelyek azt a területet határolják, ahol a kormány tervei szerint a Fudan Egyetem felépítését tervezik.

Baranyi Krisztina polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester szerdán az alábbi utcatáblákat avatta fel: 

  • Dalai láma út,
  • Ujgur mártírok útja,
  • Szabad Hongkong út és
  • Hszie Si-kuang püspök út.

Emellett Karácsony Gergely főpolgármester bejelentése szerint szombaton, június 5-én 16 órára a Hősök terére, majd a Kossuth térre tüntetést szerveznek a Fudan Egyetem campusának budapesti felépítése ellen.

A Telex a ma reggeli kormányülés előtt afelől érdeklődött a kormánytagoknál, mit szólnak az átnevezésekhez és a tüntetéshez – persze, aligha meglepő módon, nem voltak különösebben elragadtatva tőlük. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint például az ellenzéki városvezetők „elvesztették a józan eszüket”. Magyar Levente külügyminisztériumi államtitkár úgy vélte, ez egy „jellemző provokatív lépés”, és hozzátette, hogy mivel „a dolog érdemét nem tudják befolyásolni, maradnak ezek a felületes eszközök”.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig egyebek között arról beszélt, hogy az utcaátnevezések „politikai gagként” elmennek, és lehet, hogy egyes nyugati országok, például az Egyesült Államok nagykövetsége felé felmutatható mint „lojalitás és jópont”, de szerinte ezzel a hongkongiakon és az ujgurokon biztosan nem segítenek. A tüntetéssel kapcsolatban pedig úgy vélte, azért van rá lehetőség, mert Magyarországnak olyan „nagyszerű kormánya” van, amelynek sikerült a koronavírus harmadik hullámát is „lényegében” legyőznie, többek között a vásárolt kínai vakcináknak köszönhetően.