Már nincs pártpreferencia, megszületett az ellenzéki szavazó

kibeszelo varos duplaCIKK
2021.06.02. 19:01 Módosítva: 2021.11.08. 14:19
Mennyire sikeres a magyar kormány járványkezelése, ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, min múlhat a 2022-es választás? – ezekről is kérdeztük Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét, valamint Mráz Ágoston Sámuelt, a Nézőpont Intézet vezetőjét az Index Kibeszélő című műsorában.

Závecz Tibor szerint valahol 10–15 százalék között van a felnőtt lakosságon belül azok aránya, akik nem szeretnék beoltatni magukat. Ez alapján akár még ambiciózus cél is lehetne, hogy eljussunk a hétmillióig, de a lelassult oltási kampány számai nem ezt mutatják.

A Závecz Research ügyvezetője az „oltásellenes baloldal” kampány mögött azt a szándékot látja, hogy a fideszes tábor önazonosságát erősítsék.

Mráz Ágoston Sámuel a fideszes kampány pozitív hatásaként említette, hogy az ellenzék csak azért is beleállt abba, hogy ők is oltáspártiak. A Nézőpont Intézet vezetője úgy gondolja, hogy a baloldali pártok nagyon komoly hibát követtek el azzal, hogy bizalmatlanságot építettek bizonyos oltóanyagokkal szemben, a Fidesz pedig kihasználta ezt a lehetőséget.

Ugródeszka lehet az előválasztás, de minden szavazatra szüksége lesz az ellenzéknek 2022-ben

Sikeres a járványkezelés?

Mráz Ágoston Sámuel a siker mércéjének az ország hangulatát tartja. A különböző adatokat a politikai adok-kapok részének nevezte. Utóbbit nagyon kockázatosnak látja, mert el lehet mondani, hogy hányan haltak meg, de akinek a családjában haláleset következett be, nem biztos, hogy örül annak, ha politikai tőkét próbálnak kovácsolni ebből.

Závecz Tibor leszögezte, hogy minden mérőszám fontos:

a halálozási szám is, ne bagatellizáljuk, hiszen egy időben maga a miniszterelnök is ezt tartotta a legfontosabbnak.

A 2022-es esélyek

Závecz Tibor szerint október-november környékén, amikor már lesz közös miniszterelnök-jelöltje és programja az ellenzéknek, lehet az erőviszonyokról beszélni. Az egyéni választókörzetekben harminc-negyven helyen nagyon kicsin múlhat a mandátum sorsa.

Ki lehet jelenteni, ha most vasárnap lennének a választások, akkor nyerne a Fidesz

– kontrázott Mráz Ágoston Sámuel, azzal érvelve, hogy a listás eredmények ugyan nagyon közel vannak egymáshoz, de a 106 egyéni választókerület miatt hangsúlyos, hogy mennyire koncentráltak a szavazótáborok, ha pedig Budapesten erősen ellenzéki a hangulat, abból nem következik, hogy az egyéni mandátumok közül elegendőt meg tudnak szerezni.

Ki nyeri az előválasztást?

Závecz Tibor szerint a nagyvárosokban a demokrácia ünnepe lesz az előválasztás, és sokan el fognak menni, ha adottak a járványügyi feltételek. A kisebb településeken viszont az ellenzéknek meg kell küzdenie azért, hogy kialakuljon ez az érzés a választókban.

Ha jól csinálja az ellenzék, akkor ez egy nagy ugródeszka lehet ahhoz, hogy sikeresen szerepeljen a parlamenti választáson.

Mráz Ágoston Sámuel gyanítja, hogy itt nem nyitott végű verseny zajlik, és le van papírozva, hogy Karácsony Gergely lesz a befutó. A főpolgármestert egyébként alkalmasabbnak látja a peremszavazók megszólítására, mint például Jakab Pétert vagy Dobrev Klárát.

A Kibeszélő legújabb adását a cikk elején lévő lejátszóra kattintva tekintheti meg, ha inkább csak meghallgatná, alább találja a podcastverziót:

(Borítókép : Index)